Ексклюзиви
субота, 15 травня 2021 07:30

На екранах вперше з'явилося найвпізнаваніше в світі мишеня

На екранах вперше з'явилося найвпізнаваніше в світі мишеня
Дитина дивиться на акторів, одягнених в Міккі Мауса і Мінні Маус, в гонконзькому "Діснейленді"/ Getty Images

15 травня 1928 року в Лос-Анжелесі відбулась прем'єра мультфільму "Міккі Маус в божевільному літаку" студії Волта Діснея, в якому вперше на екранах з'явився однойменний персонаж. Він був безголосим і мало схожим на відомий нині образ.

У 1923-му 22-річний Волт Дісней з братом Роєм заснував у Голлівуді анімаційну студію, перший фільм якої з'явився через 2 роки. Славу Діснею приніс наступний фільм "Кролик Освальд", герой якого став першим серед культових персонажів Діснея. У 1928-му художник Аб Айверкс намалював мишеня, назване Мортімером, яке стало персонажем 6-хвилинної стрічки. В остаточному її варіанті персонаж отримав нове ім'я. У цьому Діснея переконала дружина Ліліан. Головним героєм став Міккі Маус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мультфільм урятував студію від банкрутства

Презентація мультфільму 15 травня 1928 року закінчилась провалом - жоден дистрибютор не захотів купити стрічку, в якій Міккі Маус з подругою Мінні з карколомними пригодами летять літаком. Головним недоліком фільму була відсутність звуку, тому восени цього ж року Міккі Маус став персонажем фільму "Пароплав Віллі", який був першим анімаційним фільмом із синхронізованим звуком і мав величезний успіх. Це надихнуло Діснея переробити першу стрічку, і її звукова версія під назвою "Божевільний літак" вийшла 17 березня 1929-го.

Всього Міккі Маус став героєм більше 130 стрічок Діснея – короткометражних та повнометражних. Дев'ять були номіновані на "Оскара", але отримав лише "Безсердечний рятівник" в 1942-му. З 1930-го Міккі Маус став персонажем коміксів, які друкували наступні 45 років. Кілька разів образ Міккі Мауса змінювався. У 1929-му він вперше з'явився у білих рукавичках. У 1934-му замість сірого "отримав" біле обличчя, очі-гудзики і грушоподібне тіло. У 1940-х втратив хвіст і набув об'ємні вуха.

Останній короткометражний фільм за участю Міккі Мауса "Прості речі" зняли в 1953-му, після чого на кілька десятиліть він став героєм розважальних телепрограм, а згодом комп'ютерних ігор. 18 листопада 1978-го на честь 50-річчя Міккі став першим мультиплікаційним персонажем, ім'я якого з'явилось серед зірок на Алеї слави в Голлівуді.

Після тривалої перерви, у 1983-му Міккі Маус знову став героєм коротко- і повнометражних фільмів і мультсеріалів. Його образ у білих рукавичках і червоних шортах сьогодні є одним з найвпізнаваніших у світі, приносячи компанії Walt Disney близько 40% доходів.

Зараз ви читаєте новину «На екранах вперше з'явилося найвпізнаваніше в світі мишеня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути