неділя, 27 червня 2021 14:37

На автобусній зупинці знайшли секретні документи по есмінцю Defender

На автобусній зупинці знайшли секретні документи по есмінцю Defender
Секретні документи по есмінцю знайшли у Британії. Фото: ВВС

У Великобританії на одній з автобусних зупинок знайшли секретні документи британського Міністерства оборони.

У них містилася інформація, пов'язана з есмінцем HMS Defender і відомості про збройні сили Британії, повідомляє BBC.

В документах також обговорювалася ймовірна реакція РФ на прохід корабля через українські води біля берегів Криму в середу, 23 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія показала відео, як літаки й кораблі РФ переслідували есмінець Defender у Чорному морі

В інших документах докладно описувалися плани можливої військової присутності Британії в Афганістані після завершення там операції НАТО, якою керували США.

Британська влада заявила, що вже триває розслідування з приводу події, а в Міноборони повідомили, що один з їхніх співробітників дійсно втратив конфіденційні документи.

Документи знайшов один з місцевих жителів. Коли він ознайомився з їх змістом, то вирішив зв'язатися з ВВС. Серед знайденого були електронні листи і презентації, зроблені за допомогою Power Point.

На презентаціях були проілюстровані два маршрути: один – "безпечний і професійний транзит з Одеси в Батумі" поруч з південно-західним узбережжям Криму, інший – альтернативний, "що проходить подалі від спірних вод".

У підсумку вирішили обрати перший варіант, який міг би "надати можливість взаємодіяти з українським урядом в тому, що Великобританія визнає ці територіальні води українськими".

Також були розписані три варіанти реакції Росії на такий маршрут британського корабля – від "безпечно і професійно" до "небезпечно і непрофесійно".

У документах вказується, що другий варіант дозволив би уникнути конфронтації з Росією, але це могло б бути розцінено як прояв страху перед РФ. Замість цього британці вирішили ще раз підкреслити, що підтверджують суверенітет України після анексії Криму Росією в 2014 році.

Також в документах містилася інформація про кампанії Британії з експорту зброї, замітки про британо-американську зустріч з питань оборони, зауваження з приводу перших місяців перебування при владі президента США Джо Байдена, а також запит від США на надання допомоги в окремих питаннях.

23 червня Росія заявила, що почала попереджувальне бомбометання в британський есмінець Defender у Чорному морі неподалік від мису Фіолент, Крим. Мовляв, судно порушило російський кордон. Корабель нібито покинув "територіальне море Росії" після початку стрілянини. Пізніше Лондон спростував заяву Москви.

Зараз ви читаєте новину «На автобусній зупинці знайшли секретні документи по есмінцю Defender». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути