пʼятниця, 06 травня 2022 09:38

Спецтема: Війна Росії проти України

На американських біржах стався найбільший обвал з початку року

На американських біржах стався найбільший обвал з початку року
Індекс Доу-Джонса впав на 1120 пунктів, або на 3,3%, індекс S&P 500 – на 3,7%, Nasdaq Composite – на 5,2%. Фото: epravda.com.ua

На американському фондовому ринку в четвер стався рекордний обвал з початку року.

Індекс Доу-Джонса впав на 1120 пунктів, або на 3,3%, індекс S&P 500 – на 3,7%, Nasdaq Composite – на 5,2%, пише CNN.

На цьому тлі дохідність 10-річних держоблігацій США вперше з 2018 року перевищила 3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна з найбільших в Європі криптовалютних бірж WhiteBIT та МЗС України підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю

Стрімке падіння на біржах сталося через день після того, як голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл оголосив про найбільше за 20 років підвищення відсоткових ставок на 0,5 в.п. Це робиться з метою збити небачену з початку 1980-х років інфляцію, що зараз знаходиться на рівні 8,5%.

Трейдери спочатку позитивно відреагували на рішення ФРС, але вже наступного дня настрої на фондовому ринку кардинально змінились. Інвестори побоюються, що боротьба з інфляцією може призвести до рецесії у США.

Невизначеність на ринках посилюється негативним впливом війни в Україні та санкцій проти Росії на світовий ринок енергоресурсів. Ціни на нафту й газ ростуть, а це значить прискорення інфляції, що в кінцевому підсумку вплине на бізнес, споживчу активність і загальне економічне зростання.

Зростання ставок уже впливає на ринок житла в США, де ціни значно виросли під час пандемії. Середня ставка по 30-річній іпотеці з фіксованою ставкою у США підскочила до найвищого з 2009 року рівня – 5,27%.

Індекс Московської Фондової Біржі різко обвалився після обіду у понеділок, 21 лютого. Відкрилися торги на позначці 3450 пунктів, а станом на 15:30 (за київським часом) впали до 3123 пунктів, пише Gazeta.ua. Востаннє індекс МФБ був на такому низькому рівні у листопаді 2020 року. Таким чином, біржа втратила все зростання останніх 15 місяців. Індекс РТС втратив 20%. Курс долара досягнув 78,8 рубля, а вранці коштував 76,3.

Зараз ви читаєте новину «На американських біржах стався найбільший обвал з початку року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути