вівторок, 11 квітня 2023 17:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Мобілізація у Росії: Держдума фактично закрила кордони для чоловіків

Мобілізація у Росії: Держдума фактично закрила кордони для чоловіків
Росіянам, які ухилятимуться від призову, заборонять виїзд за кордон. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Держдума Росії ухвалила закон про електронні повістки у військкомат для військовозобов'язаних.

Тепер росіянам їх надсилатимуть і через онлайн-систему "Госуслуги". Тим, хто отримав повістки, закриють виїзд з країни. Про це пишуть прокремлівські росЗМІ, передає Gazeta.ua.

Зміни передбачають, що повістки можуть надіслати у письмовій формі під розписку, поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення, а також в електронній формі.

Така електронна повістка вважатиметься автоматично отриманою, навіть якщо росіянин не бачив її і не заходив в електронний кабінет. Якщо росіянин не піде до військкомату протягом 20 днів після отримання повістки, на нього накладуть обмеження. Заборонять керувати автівкою, продавати майно, брати кредити тощо.

Людям, що отримали повістку у будь-якому вигляді, навіть електронному, забороняється виїзд з Росії до їхнього візиту до військкомату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ готує до відправки на фронт чергову партію "мобіків" вже цього літа

Держдума також схвалила поправку про можливість зарахування росіян до військового запасу навіть без їхньої особистої явки.

Такі рішення можуть сигналізувати про підготовку Росії до другої хвилі мобілізації. Зокрема, електронні повістки можуть надіслати одразу всім росіянам. Це означатиме про фактично закриття кордонів для чоловіків.

Речник Кремля Дмитро Пєсков прокоментував ухвалені поправки.

"Зміни у єдиний реєстр військовозобов'язаних та електронні повістки не пов'язані з мобілізацією, вони пов'язані з військовим обліком. Някої другої хвилі мобілізації в РФ немає", – стверджує він.

30 березня президент РФ Володимир Путін підписав указ про проведення призовної кампанії у Росії, яка триватиме з 1 квітня до 15 липня. Загалом планується призвати 147 тис. осіб.

Російське керівництво прагне набрати 2023 року до війська ще 400 тис. контрактників для війни проти України, але деякі офіційні особи РФ вважають це нереальним, за даними ЗМІ. Приблизно таку кількість військових налічували сили вторгнення 24 лютого 2022 року, більшість з яких були професійними контрактниками.

Зараз ви читаєте новину «Мобілізація у Росії: Держдума фактично закрила кордони для чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути