четвер, 24 червня 2021 17:55

Меркель запросила Путіна на саміт ЄС: реакція лідерів країн

Меркель запросила Путіна на саміт ЄС: реакція лідерів країн
Лідери ЄС не хочуть бачити Путіна на саміті, куди його запросила Меркель. Фото: publichka.info

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон хочуть покликати лідера РФ Володимира Путіна на саміт на рівні глав держав і урядів.

Лідери ЄС у Twitter висловили думки щодо участі російського президента в саміті.

Канцлер Австрії Себастьян Курц підтримав ідею Меркель та Макрона. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також виступив "за", але відмовився брати участь у переговорах, на яких буде присутній Путін.

Проте інші лідери ЄС різко осудили ідею участі глави Кремля на саміті. За словами президента Литви Ґітанаса Науседа, ця ідея схожа на "спробу запросити ведмедя, щоб він міг зберігати горщик з медом у безпеці".

"Ми повинні бути вкрай обережні, це не схоже на відносини Росії зі Сполученими Штатами", - прокоментував Науседа, натякаючи на двох суперників, які мають ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель пропонує запросити Путіна на саміт ЄС - Кремль відреагував

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький поставив умову для участі Путіна в саміті.

"Тільки відхід Росії від своєї агресивної політики щодо сусідів, зокрема до України, Польщі, може послужити основою для відкриття обширного діалогу", - заявив Моравецький.

За словами прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас, вона хоче знати мотиви, що лежать в основі того, що Меркель та Макрон пропонують покликати лідера РФ на саміт, адже політика Росії не змінилась.

"Деякі держави-члени запропонували це, але це абсолютно нова пропозиція. Минулого разу в нас була відкрита і відверта дискусія. І в усіх нас було одна думка, що Росія представляє зростаючу загрозу для Європейського Союзу. Тому моє питання в тому, який результат цього саміту, що ми отримуємо від цього і що змінилося?" - прокоментувала Каллас.

Прем'єр Латвії Крішьяніс Каріньш заявив, що Європейський Союз не може прагнути до діалогу на вищому рівні з Росією без змін з боку Кремля, який анексував Крим в України та підтримує бойовиків на сході країни.

"Діалог повинен піти й на певні витрати для Росії. В іншому разі, схоже, Росія анексує Крим, веде війну в Донбасі, а Європа знизує плечима і продовжує шукати діалогу. Росія не сприйме таку поступку як ознаки сили ЄС", - заявив він.

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель запропонувала запросити на саміт лідерів країн-членів ЄС президента Росії Володимира Путіна. Цю ідею підтримав президент Франції Еммануель Макрон. Зустрітися у такому форматі європейські лідери готові, щоб спробувати покращити відносини з РФ.

Зараз ви читаєте новину «Меркель запросила Путіна на саміт ЄС: реакція лідерів країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути