четвер, 04 лютого 2021 10:32

Людині вперше успішно пересадили чуже обличчя та руки

Людині вперше успішно пересадили чуже обличчя та руки
Чоловік до та після операцій / NYU Langone

Американцю зробили першу у світі успішну трансплантацію обличчя і подвійну пересадку рук від одного і того ж донора.

Після автомобільної аварії Джо Дімео залишився знівеченим. Він отримав трансплантати в серпні 2020-го в Центрі здоров'я Лангоне Нью-Йоркського університету в Нью-Йорку після виснажливої 23-годинної операції. Хірургічне втручання провели 16 лікарів у 2 операційних. Також взяли участь ще понад 120 інших фахівців. Про це пише Mirror.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше провели операцію з пересадки одразу обох рук

"У кінці тунелю завжди є світло. Ніколи не здавайтесь. Коли вперше побачив своє нове обличчя, воно мене не вразило. Спочатку здавалося нереальним. Проте набряки спадають з кожним днем. Тепер бачу вилиці. Хочу одного разу зустрітися з родиною донора. Вдячний їм за те, що зробили мені цей подарунок. Не знаю, як віддячити тому, хто дає вам другий шанс у житті", - сказав Дімео в програмі "Доброго ранку, Америко!".

22-річний хлопець заснув за кермом авто після роботи в нічну зміну 2018-го. Машина потрапила в аварію, вибухнула. Дімео витягнули. 80% тіла отримали опіки 3-го ступеня. Наступні 4 місяці він провів в опіковому відділенні лікарні Нью-Джерсі, з яких понад 2 місяці в медичній комі.

Тіло було так обпалене, що довелося ампутувати кінчики пальців, губи, вуха й повіки. Після виписки з лікарні Дімео більше не міг жити сам і переїхав до батьків, які стали опікунами. Вони казали про його рішучість відновити життя.

Дімео переніс 20 реконструктивних операцій. Потім пластичний хірург сказав йому, що більше нічого не може зробити. Він зв'язався з одним із провідних світових експертів, доктором Едуардо Родрігесом з Центру здоров'я Лангоне.

"Велика частина тіла була сильно обпечена. На ньому були шрами від видалення шкіри, щоб закрити опіки шкірними трансплантатами. Фізично він був серйозно знищений, але дух був сильний. Він з великою надією не хотів жити так усе життя", - сказав доктор Родрігес.

Через вік, міцне здоров'я, важкість опіків і рішучість Дімео вважався ідеальним кандидатом для пересадки обличчя і подвійної трансплантації рук. Лікарі знайшли йому пару – невідомого донора, з яким Дімео мав 6% шансів бути сумісним. Хлопець написав листа до родини потенційного донора, який щойно помер. Вони подарували йому 2-й шанс. Мета Дімео - знову жити самостійно, а потім мати сім'ю, кар'єру й нормальне, просте життя.

За даними United Network for Organ Sharing, у світі хірурги виконали як мінімум 18 операцій з пересадки обличчя і 35 з пересадки рук. Одночасна пересадка обличчя і подвійна рук вкрай рідкісна. До цього її проводили двічі. Перша спроба була 2009-го пацієнтці в Парижі, яка померла за місяць від ускладнень. За 2 роки після цього в Бостоні лікарі спробували здійснити трансплантацію жінці, яку скалічив шимпанзе, але за кілька днів їй довелося видалити пересаджені руки.

Зараз ви читаєте новину «Людині вперше успішно пересадили чуже обличчя та руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути