четвер, 30 червня 2022 16:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Ляпи в географії та вигадані цифри: як міноборони РФ бреше про "успіхи" в Україні
7

Розслідувачі проаналізували всі заяви прессекретаря міноборони країни-агресорки Росії Ігоря Конашенкова з початку повномасштабної війни і виявили в них безліч ляпів. До того ж, достатньо мінімальних азів арифметики й географії, щоб це зрозуміти.

Розслідування оприлюднило видання "Проєкт" 30 червня.

Російський президент Володимир Путін оголосив про початок "спеціальної операції" в Україні 24 лютого рано вранці. Вдень Конашенков уже доповідав про "знищення" російськими збройними силами 74 наземних об'єктів військової інфраструктури України. Але він вказав 11 аеродромів, чотири безпілотники Bayraktar, 18 радіолокаційних станцій, три пункти управління, база ВМФ і один вертоліт, що в сумі дорівнює 37 одиниць – майже вдвічі менше.

Як зауважили журналісти, про взяття під контроль 25 населених пунктів Конашенков повідомляв щонайменше двічі. Чотири рази повідомлялося про взяття міста Кремінна, тричі - про захоплення населених пунктів Боровеньки, Тарамчук та Новомайорськ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закінчити війну можна, повернувшись до адекватності" – Подоляк відповів на Z-ультиматуми Пєскова

У перші дні війни в звітах "знищеної" української техніки кількість то зростала, то зменшувалася. Зокрема, Конашенков повідомив про знищення 84 Bayraktar, що приблизно на 20 перевищує офіційно відому кількість цих безпілотників в України. Кількість нібито знищених бронемашин (3800) помітно перевищує їхню кількість не лише на початок війни (за російськими оцінками, 2416), а й з урахуванням можливих західних поставок під час війни (близько 700).

За даними міноборони Росії, окупанти знищили більше техніки, ніж Україна має. Так, до 26 червня Росія збила 215 українських військових літаків. При цьому з відкритих даних відомо, що до початку повномасштабної війни Україна мала лише 98 військових літаків, 35 транспортних (три з яких тільки замовлено) і п'ять спеціальних – тобто максимум 138 штатних одиниць, наводить свої розрахунки видання. Теоретично росіяни могли знищувати ще й навчальні літаки: їх в українській армії 61, але навіть у цьому випадку загальна кількість літаків не сягає 200.

До того ж, кількість полонених станом на 2 березня не сходяться.

"Людські втрати в українській армії взагалі просто величезні. Якщо скласти всі дані брифінгів Конашенкова, то вийде, що загинули щонайменше 40 596 осіб. У такому разі виходить, що в Україні втратили боєздатність до 80% штатної чисельності військових", – йдеться у розслідуванні.

Розслідувачі проаналізували всі заяви прессекретаря міноборони країни-агресорки Росії Ігоря Конашенкова з початку повномасштабної війни і виявили в них безліч ляпів
Фото: eastnews.ua
Конашенков звітував про взяття 25 населених пунктів України мінімум двічі
У звітах у перші дні війни число знищеної української техніки то зростало, то зменшувалося
Загальна кількість знищених літаків зросла на вісім штук, хоча знищили лише шість
Загальна кількість знищеної артилерії не зростала, попри звіти про десятки уражених об'єктів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни придумали нову брехню, щоб нав'язати херсонцям громадянство РФ

Також в одному зі звітів Конашенков розповідав, що нібито окупантам вдалося "за добу збити три літаки Су-25 повітряних сил України в тому числі два – в районі населеного пункту Киселівка Херсонської області та один над Павлоградом Харківської області". Зазначимо, що Павлоград - місто Дніпропетровської області.

А 17 квітня у вечірньому брифінгу він сказав: "…в районі населеного пункту Преображенське Павлоградської області збито український безпілотний літальний апарат". Але прессекретар міноборони Росії "забув", що населених пунктів з такою назвою в Україні є кілька, а Павлоградської області немає взагалі.

Російські загарбники вчиняють звірства під впливом оповідань пропагандистських ЗМІ й керівництва про те, що вони є "наднацією". А обвинуваченнями у бік українців вони намагаються прикрити звірства. Таку думку висловив президент Володимир Зеленський.

За його словами, росіяни живуть і не розуміють, як розвивається цивілізація. Загарбникам, як за часів нацистів, розповідають, що вони є наднацією, а решта – "м'ясо різного сорту". Така інформаційна політка, на думку Зеленського завжди походить від керівництва.

Зеленський також пояснив, навіщо російська пропаганда на чолі з керівництвом РФ доводить, що український народ – це "нацисти". Окупанти намагаються за гучними висловлюваннями приховати радикальні погляди.

Зараз ви читаєте новину «Ляпи в географії та вигадані цифри: як міноборони РФ бреше про "успіхи" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути