четвер, 24 вересня 2020 16:02

Лукашенко заявив, що нікому не мав звітувати про інавгурацію

Лукашенко заявив, що нікому не мав звітувати про інавгурацію
Лукашенко вважає, що таємна інавгурація є внутрішньою справою країни. Фото: РБК

Олександр Лукашенко, який напередодні провів таємну інавгурацію, заявив, що ця церемонія є внутрішньою справою країни.

Про це він сьогодні, 24 вересня, сказав під час зустрічі з послом Китаю Цуй Ціміном, повідомляє БЕЛТА.

За словами Лукашенка, його обурили дії деяких країн щодо інавгурації. Він запевнив, що нікого про такий захід попереджати чи інформувати не зобов'язаний.

"На нас посипалися претензії щодо вчорашньої інавгурації. Ми не повідомили полякам, литовцям, українцям, чехам або ще комусь, що проведемо цю церемонію. Закон не зобов'язує когось попереджати. І критика тільки одна: не та таємниця, не те таїнство. На інавгурацію запросили близько 2 тис. осіб разом із військовими. І в таємниці це зберегти практично неможливо", - сказав Лукашенко.

Він зазначив, що вступ на посаду президента може критикуватися лише тоді, якщо цей захід не проведено згідно із законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі хакери збираються атакувати режим Лукашенка

Однак повідомляють, що під час присяги Лукашенко порушив закон "Про Президента Республіки Білорусь", згідно з яким інавгурація повинна транслюватися в прямому етері національних телеканалів. Проте під час заходу по державних телеканалах показували серіали.

"По-моєму, всіх законодавчих норм ми дотримались. Кому треба було знати про це, вони знали. Тому що і тренування, і підготовка - це ж певний час займає. А те, що ми вміємо проводити заходи, так треба це відзначити, що білоруси вміють проводити заходи. Наступного разу ми попередимо наших сусідів про якісь великі церемонії", - додав Лукашенко.

Також він пояснив послу Китаю, що на прикладі інавгурації хотів продемонструвати ставлення західних країн до суверенітету і незалежності Білорусі.

Самопроголошення Олександра Лукашенка главою країни сильно обурило білорусів, які вже понад місяць виходять на протести проти нього, адже вважають президентські вибори сфальсифікованими. Люди вийшли на вулиці й 23 вересня, після новин про інавгурацію, але силовики почали їх жорстко затримувати та розганяти, використовуючи водомети.

Україна не визнала Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Також низка країн ЄС (Словаччина, Німеччина, Литва, Польща, Латвія, Чехія, Естонія, Данія), США та Канада вже зробили такі ж заяви.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко заявив, що нікому не мав звітувати про інавгурацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути