четвер, 10 листопада 2022 13:13

Лукашенко визнав патріотичне гасло "Жыве Беларусь" нацистським

Лукашенко визнав патріотичне гасло "Жыве Беларусь" нацистським
Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вніс до списку нацистської символіки й атрибутики гасло "Жыве Беларусь" і відгук "Жыве". Фото: eastnews.ua

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вніс до списку нацистської символіки й атрибутики гасло "Жыве Беларусь" і відгук "Жыве".

Відповідну постанову опублікували на Національному правовому порталі Республіки Білорусь. Про це повідомляє "Радыё Свабода".

У документі йдеться про те, що нібито це гасло "30-ї дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася здебільшого з колишніх бійців частин "Білоруської національної оборони", використовувалася в антипартизанських операціях".

Тому білорусам забороняється "вигукувати "Жыве Беларусь" і відповідати "Жыве" з підняттям правої руки з витягнутою долонею".

Але незрозуміло, чи є "нацистським" вигук без підняття правої руки й відповідь не "Жыве!", а "Жыве вечна!", який використовується набагато частіше, зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі дівчина провела антивоєнну акцію на шкільній лінійці – її затримали. Відео

Влада Лукашенка продовжує боротьбу з національними символами. Його режим після багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора й нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою "Погоня", перейшов на патріотичне гасло.

На акціях протесту 2020 року сотні тисяч білорусів скандували патріотичні гасла, які давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах.

Влада Білорусі вже багато років намагається за допомогою пропаганди представити національні символи Білорусі, що з'явилися задовго до Другої світової війни, як символ нацистів. Водночас факт тісної військово-політичної співпраці СРСР і нацистської Німеччини перед війною замовчується.

Більшість громадян Білорусі не підтримують війну проти України. У країні немає достатньої кількості військовослужбовців для наступу.

Ця війна принесе білорусам тільки негативні наслідки, заявив радник керівника Офіса президента України Михайло Подоляк в ефірі інформаційного телемарафону.

Хоча Білорусь і надає свою інфраструктуру й повітряний простір для бомбардування української землі, за словами радника керівника Офіса президента, можна очікувати, що на більше вона не піде.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко визнав патріотичне гасло "Жыве Беларусь" нацистським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути