Ексклюзиви
пʼятниця, 07 липня 2023 09:08

Лукашенко самоусунувся – розкрили нові плани Кремля щодо Пригожина

Лукашенко самоусунувся – розкрили нові плани Кремля щодо Пригожина
В ISW звернули увагу на абсурдну заяву речника Путіна Дмитра Пєскова, який заявив, що Кремль не стежить за пересуваннями Євгена Пригожина. Фото: eastnews.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вчора заявив, що бойовики групи "Вагнер" не перебувають у Білорусі. Це свідчить, що власник ПВК Євген Пригожин, не виконує угоду, якої Лукашенко домігся завдяки посередництва між ним і російським диктатором Володимиром Путіним після збройного заколоту "вагнерівців" 24 червня.

Пригожин, імовірно, досі перебуває у Росії, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 6 липня.

"Наприкінці червня Лукашенко і Кремль оголосили, що досягли угоди, яка пропонувала Пригожину і бойовикам ПВК "Вагнер", які брали участь у заколоті, невизначені гарантії безпеки в Білорусі. Повний зміст цієї угоди не розкривається, але, схоже, Пригожин не виконує свою частину домовленості. 6 липня Лукашенко заявив, що наразі "вагнерівці" перебувають у своїх постійних таборах (або в Росії, або на окупованій частині Україні), куди вони відійшли після битви за Бахмут", – сказано в повідомленні.

Сам Пригожин перебуває в Санкт-Петербурзі. Водночас білоруський диктатор спростував повідомлення про те, що його країна будує нові тренувальні табори для ПВК "Вагнер". Лукашенко зазначив, що Білорусь пропонувала "вагнерівцям" кілька колишніх радянських військових таборів, але Пригожин ще не погодився на розміщення там.

Тим часом речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль нібито не стежить за пересуваннями Пригожина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко визнав, що Пригожина нема на території Білорусі

"Заява Пєскова є абсурдною з огляду на те, що Кремль і російські силовики мають можливість затримати Пригожина або обмежити його пересування в Росії. Це особливо абсурдно, якщо Пригожин справді міг забрати зброю з об'єкта ФСБ", – йдеться в звіті американських аналітиків.

В Інституті вивчення війни припускають, що Лукашенко дистанціюється від угоди, в якій він нібито був посередником. Водночас він продовжує рекламувати свою здатність бути посередником з Путіним, тим самим все ще підкреслюючи слабкість російського диктатора.

"Лукашенко демонстративно заявив, що "вагнерівці" і Пригожин – росіяни, і питання про їхнє місцезнаходження не повинні бути адресовані йому. Лукашенко, схоже, дистанціюється від ПВК. Його риторика може свідчити про те, що він покладає відповідальність за виконання угоди на Кремль", – зазначають експерти.

Змога Пригожина вільно діяти в РФ свідчить про те, що Пригожин все ще захищений певними гарантіями безпеки, вважають в ISW.

Путін, ймовірно, вирішив, що усунувшии Пригожина, він зробить його "мучеником". Тому Кремль розпочав інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб представити Пригожина корупціонером і брехуном. Російські пропагандистські ЗМІ підтримали цей наратив.

Після порушення кримінальної справи щодо замаху на заколот у Санкт-Петербурзі проходили обшуки на пов'язаних з Пригожиним об'єктах. Водночас власнику ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину повернули 10 млрд руб., сотні тисяч доларів і п'ять злитків золота, які знайшли у нього під час обшуку 24 червня.

Ще 2 липня слідство не збиралося повертати кошти, але до вечора того самого дня ухвалили протилежне рішення.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко самоусунувся – розкрили нові плани Кремля щодо Пригожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути