вівторок, 08 червня 2021 10:52

Лукашенко посилив покарання за протести в Білорусі

Лукашенко посилив покарання за протести в Білорусі
Лукашенко підписав закон про посилення відповідальності за участь у масових заходах. Фото: Reuters

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон про посилення відповідальності за порушення порядку проведення масових заходів.

Відповідний документ розмістили на національному правовому інтернет-порталі.

Згідно з законом, посилюється відповідальність за участь і організацію групових дій, що грубо порушують громадський порядок.

За неодноразове порушення порядку і проведення масових заходів можуть заарештувати. Також на "порушника" чекає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на такий же строк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС готує жорсткі санкції проти Білорусі. Кого покарають

Посилюється й відповідальність за участь та організацію групових дій, що грубо порушують громадський порядок. Раніше за таке порушення можна було отримати до трьох років обмеження або позбавлення волі. Цей закон передбачає покарання до чотирьох років позбавлення волі або від двох до п'яти років обмеження волі.

Передбачена кримінальна відповідальність за участь в екстремістському формуванні та сприянні екстремістській діяльності. За залучення до екстремістської діяльності й "інше сприяння" такій діяльності загрожує до чотирьох років обмеження волі або від двох до шести років в'язниці.

У документі прописали кримінальну відповідальність для власників опозиційних інтернет-ресурсів за поширення забороненої інформації.

Запровадили посилену відповідальність за вбивство міліціонерів і військовослужбовців – з 10 до 12 років. Жорсткішою стала і відповідальність за опір особам, які охороняють громадський порядок, насильство й погрози проти них і суддів, образу представників влади і їхніх близьких.

Посилили покарання за наклеп, заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці, наругу над державними символами, публічні заклики до протестних акцій.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив державним святом 17 вересня - день, коли 1939 року радянські війська перейшли східний кордон Польщі та рушили назустріч військам нацистської Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко посилив покарання за протести в Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути