Ексклюзиви
неділя, 16 серпня 2020 00:05

Лукашенко доручив перекинути десантників до кордону з Польщею та Литвою

Лукашенко доручив перекинути десантників до кордону з Польщею та Литвою
Лукашенко поспілкувався у телефонному режимі з президентом Росії Володимиром Путіним. Фото: Reuters

У Білорусі із Вітебська (поблизу кордону з Росією) до Гродно (біля кордонів із Польщею та Литвою) перекинуть десантно-штурмову бригаду.

Відповідне доручення дав президент Білорусі Олександр Лукашенко під час наради в Центрі стратегічного управління в Міністерстві оборони. Про це повідомляє tut.by із посиланням на сюжет телеканалу "Білорусь 1".

Як зазначається, наразі у Польщі та Литві відбуваються навчання НАТО. Лукашенко повідомляє про збільшення західної військової присутності, й усе це відбувається на тлі масових протестів проти результатів президентських виборів. Зокрема, фахівці Збройних сил Білорусі відзвітували пезидентові про "нарощуванні військового компонента" біля західних кордонів (Польща, Литва). Глава Білорусі стурбований кількістю навчань НАТО в сусідніх країнах, нарощування там збройного компонента, тому він і нагадав про вироблений алгоритм реагування на подібні події.

"Я попрошу додатково, оскільки напружена ситуація на західних кордонах, повітряно-десантну бригаду з Вітебська перекинути в Гродно. Я вас дуже попрошу, подякую вам за те, що ви в Брестському регіоні працюєте і порядок там підтримуєте. Нехай в Бресті наша десантно-штурмова бригада залишається і працює у взаємозв'язку з прикордонниками для стабілізації ситуації на південному заході", - розповів президент.

Варто зазначити, що у суботу Лукашенко поспілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним. Розмова вдбулася у телефонному режимі. Після неї, Лукашенко повідомив, що РФ надасть всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки Білорусі. Зокрема, може йтися про перекидання російських військ на територію Білорусі.

Повідомляється, що президент Білорусі також прокоментував ідею збудувати людський ланцюг небайдужих від Вільнюса (Литва) до Києва (Україна). В опозиційних телеграм-каналах пишуть, ніби цю ідею взагалі першим озвучив сам Лукашенко, а не опозиція.

"Ще один момент, який не може не насторожувати нас, ми також з президентом Путіним це обговорювали: ви бачите не тільки заяву цих держав, які перебувають на заході від нас, не тільки їх пропозицію. Але цікава з'явилася інформація сьогодні вранці про те, що вони хочуть збудувати "ланцюг" від Вільнюса до Києва. Тобто ланцюг небайдужих. Мало на проспекті в Мінську небайдужих з квіточками і в ланцюгах... Уже хочуть виставити від Вільнюса до Києва і зібрати туди понад 300 тисяч чоловік", - сказав Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо вже людина впала і лежить, її не треба бити" - Лукашенко про насилля ОМОНу

Водночас,він дав доручення силовикам - Міністерству оборони, МВС, КДБ та генеральному прокурору.

"Потрібно здійснити оцінку, категорично не допустити подібних дій. Ясно, на що натякають: Я це вже проходив після розпаду Радянського Союзу, коли була спроба створення Балто-Чорноморського регіону - санітарної зони: три балтійські держави, Білорусь, Україна, щоб відокремити Росію від Заходу. Але все б нічого, але ми не хочемо бути відхожим місцем і когось санітарити, бути санітарним кордоном. І ми розуміємо, до чого це може призвести. Тому з президентом Росії домовилися про те, що ми будемо тут діяти у взаємодії", - заявив президент.

У Білорусі понад тисяча вчених підписали петицію проти насильства у країні під час мирних протестів. Про даний лист повідомив голова президії НАН Білорусі Володимир Гусаков під час зустрічі з директорами інститутів.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко доручив перекинути десантників до кордону з Польщею та Литвою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути