Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2023 14:28

Спецтема: Війна Росії проти України

"Лучники" та БМП для ЗСУ: Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги

"Лучники" та БМП для ЗСУ: Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги
САУ Archer надійшла на озброєння шведської армії у 2016 року. Фото: BAE Systems

Уряд Швеції готується надати Україні найсучасніші артилерію та бронетехніку.

Ідеться про передачу 50 бойових машин піхоти CV90 та колісні 155-мм гаубиці Archer. Про це на пресконференції 19 січня заявив прем'єр-міністр країни Ульф Крістерсон, передають місцеві ЗМІ.

Він повідомив, що новий пакет військової підтримки Україні складається з трьох частин. І вперше включатиме артилерійські системи Archer. Скільки саме САУ Archer передадуть прем'єр Швеції не уточнив.

Пакет військової допомоги вартістю 4,3 млрд шведських крон ($419 млн) також включатиме протитанкову зброю NLAW, цитує Крістерсона агенція Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал для Путіна і Лукашенка: Європарламент ухвалив резолюцію

"Військова підтримка України є абсолютно важливою. Бажання України щодо того, чого вони хочуть, мають велику вагу в нашому рішенні", – заявив Крістерсон.

Президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков подякували уряду Швеції за черговий пакет військової допомоги.

"БМП CV90, САУ Archer та ПТРК NLAW – потужна зброя, необхідна армії для визволення нашої землі від російських загарбників", – написав Зеленський в Тwitter.

Резніков уточнив, що це 10-й пакет безпекової допомоги Україні від Швеції.

"Навіть в епоху вогнепальної зброї "Лучники" (САУ Archer у перекладі на українську. – Gazeta.ua) корисні для вигнання загарбників з України. Дякую прем'єр-міністру Швеції Ульфу Крістенсону та моєму колезі Полу Йонсону та народу Швеції. Наші воїни швидко опанують артилерію та техніку", – написав Резніков в Тwitter.

Латвія також відправить в Україну нову військову допомогу. Передадуть зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами і безпілотники, сказала міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце.

FIM-92 Stinger ‒ переносний зенітно-ракетний комплекс класу "земля ‒ повітря" з інфрачервоною головкою самонаведення розробки американської компанії General Dynamics.

Зараз ви читаєте новину «"Лучники" та БМП для ЗСУ: Швеція оголосила про новий пакет військової допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути