неділя, 06 грудня 2020 08:33

Літак впав на житлові будинки

6 грудня 1997 року в східній частині Ленінського району Іркутська сталася авіакатастрофа. На 4-поверховий житловий будинок впав військово-транспортний літак Ан-124 "Руслан". Загинули всі, хто знаходився на борту - 8 членів екіпажу і 15 пасажирів, а також 49 осіб на землі, в тому числі 14 дітей.

Автор: www.gazeta.ru
  Літак впав на житлові будинки
Літак впав на житлові будинки

Випущений в 1985 році "Руслан" вилетів 6 грудня 1997 року з 2 літаками на борту. Політ передбачався через Владивосток. Метеоумови при зльоті оцінили як сприятливі. Але вже через 3 с після відриву від злітно-посадкової смуги на висоті в 5 м , стався зривний режим роботи двигуна №3. Через 6 с на висоті 22 м зупиняється двигун №2. Ще через 2 с на висоті в 66 м зупиняється двигуна №1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак врізався в антарктичну гору. Ніхто не вижив

На одному працюючому двигуні екіпажу не вдалося утримати багатотонний літак в повітрі. "Руслан" звалився на будинок. Хвіст літака сперся на стіну 5-поверхового житлового будинку, крило зачепило за 2-поверховий житловий барак.

Автор: Вікіпедія
  Рятувальники розбирають уламки літака
Рятувальники розбирають уламки літака

"В першу хвилину подумали, що землетрус. Гуркіт стояв страшний, потім тиша і крики. Вискочили, в чому були, на мороз. Побачили, не повірили очам своїм. Постояли кілька хвилин, як загіпнотизовані, повернулися додому. Одяглися в зимовий одяг і до ночі стояли на вулиці. Думали, може, допоможемо чимось. А потім просто боялися повертатися в будинок, бо він занадто близько до місця аварії" - згадує жителька Іркутська-2 Марія Леонтьєва.

Начальник окремого поста пожежної частини №8 по охороні Іркутського авіаційного заводу Ігор Уткін, в той день знаходився на чергуванні в групі. Вона супроводжувала Ан-124 до зльоту, загроз вибуху серйозно не розглядали.

"У баках "Руслана" знаходилося дизельне паливо. Залишки, які при ударі не згоріли, а потрапили в будинок, ми відчули їх в під'їздах та квартирах. Він горів, але загрози життю від цього не було. Саме падіння "Руслана" я бачив своїми очима з майданчика аеродрому авіазаводу", - згадує Уткін.

Власні розслідування авіакатастрофи проводять цивільні і військові експерти. У 2009 році генеральний конструктор українського заводу "Прогрес" Федір Муравченко озвучив підсумки досліджень і дослідів підприємства. Згідно з ними підвищений вміст води в гасі викликало льодоутворення і забивання паливних фільтрів, що і вимкнуло двигуни. В 2014 році колишній начальник служби безпеки польотів ВПС РФ Борис Туманов повідомив, що у двигунів Д-18Т є конструктивний дефект - низька газодинамічна стійкість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа літака МАУ: Іран виплатить Україні 200 млн

Автор: pikabu.ru
  Авіакатастрофа літака "Руслан", яка сталася 6 грудня
Авіакатастрофа літака "Руслан", яка сталася 6 грудня

На питання чи перевіряли паливо перед самим зльотом, начальник поста пожежної частини Уткін не зміг дати точну відповідь.

"Його перевіряють. Я знаю, що відразу після катастрофи в перші хвилини той паливозаправник, який його заправляв, був опечатаний. Про виявлені порушення нічого не знаю", - згадує Уткін.

Запис переговорів екіпажа не збереглася - обидва бортові самописці виявилися в центрі пожежі і були сильно пошкоджені. З матеріалів розслідування урядової комісії досі не знято гриф секретності.

Автор: www.irk.ru
  Літак впав на житлові будинки
Літак впав на житлові будинки

6 грудня кожного року біля меморіальної плити храму Різдва Христового збираються жителі селища авіабудівників, співробітники Іркутського авіаційного заводу, колеги, друзі і родичі. Вони запалюють свічки і кладуть квіти на чорний мармур з іменами загиблих.

В аеропорту іспанського міста Кастельон-де-ла-Плана загорівся пасажирський Boeing 747. Лайнер дуже пошкоджений, однак ніхто не постраждав. Відео загоряння літака опублікували в мережі. На кадрах помітно, що займання сталося у кабіні пілота. Після чого у повітрі утворився стовп чорного диму.

Зараз ви читаєте новину «Літак впав на житлові будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути