понеділок, 06 січня 2020 02:27

Лідери трьох європейських країн оприлюднили спільну заяву щодо подій на Близькому Сході

Лідери трьох європейських країн оприлюднили спільну заяву щодо подій на Близькому Сході
Меркель, Макрон і Джонсон закликали Іран відмовитися від силових акцій. Фото: ТСН

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон поширили спільну заяву, в якій закликають Іран відмовитися від силових акцій.

"Ми засудили недавні атаки на сили коаліції в Іраку і глибоко стурбовані негативною роллю, яку грав Іран в регіоні, особливо за допомогою Корпусу вартових ісламської революції і підрозділу "Аль-Кудс" під командуванням генерала (Касема) Сулеймані", - наголошується в заяві, опублікований в Twitter офіційного представника Кабміну ФРН Штеффена Зайберта.

"Ми закликаємо, перш за все, Іран, відмовитися від подальших силових акцій або їх підтримки. Ми закликаємо Іран скасувати всі заходи, які не відповідають СВПД (Спільному всеосяжному плану дій щодо іранської ядерної програми - ред.)", - зазначили Меркель, Макрон і Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля посольства США в Іраку знову впали ракети

У спільній заяві лідери трьох країн також закликають владу Іраку забезпечити необхідну підтримку очолюваної США антитерористичної коаліції.

"Ми наголошуємо нашу підтримку забезпечення суверенітету і безпеки Іраку. Ми підтверджуємо наші зобов'язання щодо продовження боротьби проти "Ісламської держави"", - йдеться в заяві.

Уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.

Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію американців, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Своєю чергою державний секретар США Майк Помпео заявив, що ліквідація іранського генерала врятувала життя американців. "Ризик нічого не робити був величезний", - заявив він. Трамп же звинуватив Сулеймані у тисячах смертей і сказав, що його ненавиділи навіть в самому Ірані.

Зараз ви читаєте новину «Лідери трьох європейських країн оприлюднили спільну заяву щодо подій на Близькому Сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути