Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2023 08:30

Криваві алмази: як РФ ускладнюють доступ на міжнародний ринок

- Скажіть мені, командоре, як далеко поширюється ваш досвід у сфері діамантів?

- Вони ріжуть скло, сприяють одруженням. Думаю, замість милих песиків вже стали найкращими друзями дівчат. Мабуть, це все.

Якби цей приправлений гарним британським гумором діалог відбувся у наші дні, а не на початку одного з фільмів бондіани 1971 року "Діаманти назавжди" ("Diamonds Are Forever"), Джеймс Бонд очевидно міг би додати ще щось вельми цікаве. Адже, за сценарієм кінострічки всесвітній злодій Блофельд краде величезну партію південноафриканських алмазів і намагається використати їх для створення потужної космічної лазерної гармати, здатної підірвати всі ядерні запаси і тим самим шантажувати світ, вимагаючи викуп.

Сьогодні ж мужній британський розвідник з особистим номером 007, мабуть, міг би безпомилково вказати на те, що Росія, як новий всесвітній злодій, вкотре намагається шантажувати міжнародне співтовариство своєю ядерною зброєю. А доходи від продажу алмазів прагне використовувати для підтримки агресії проти України та фінансування чисельних підривних акцій по світу.

До речі, світова спільнота вже не перший рік активно і цілеспрямовано намагається контролювати темні сторони торгівлі необробленими алмазами в рамках Кімберлійського процесу. Це міжнародна ініціатива та добровільна домовленість або скоріше багатостороннє взаєморозуміння, що об'єднує 85 держав, представників промисловості і громадянського суспільства та охоплює 99,8% глобального видобутку необроблених алмазів. Цей справедливий рух має на меті упровадження системи міжнародних сертифікатів, яка б запобігала незаконним оборудкам з так званими конфліктними алмазами, водночас сприяючи законній торгівлі цими найкращими друзями дівчат, про що так прекрасно співала неперевершена Мерлін Монро в культовому фільмі "Джентльмени віддають перевагу блондинкам".

Як організований цей вкрай небезпечний бізнес - можна побачити у відомій кіно-драмі "Кривавий діамант"

При цьому, сам Кімберлійський процес наразі не є ані міжнародною організацією, ані багатосторонньою угодою в звичайному міжнародно-правовому сенсі. А як організований цей вкрай небезпечний бізнес - можна побачити у відомій кіно-драмі "Кривавий діамант" (Blood Diamond) з Леонардо Ді Капріо у головній ролі.

До речі, згадую, як будучи учасником офіційної делегації України, на заключному банкеті Пленарного засідання Кімберлійського процесу 2004 року, я опинився за одним столом з представником однієї з колишніх республік Радянського Союзу, який почав вельми настійливо розпитувати мене про прогнози на президентські вибори, призначені на жовтень.

У відповідь на моє припущення, що все має вирішитись у ході голосування, він посміхнувшись доволі цинічно зазначив, що при передачі президентської влади: "в нас, на пострадянському просторі, є лише три варіанти: третій термін, офіційний наступник, син або донька".

Наприкінці 2004 року, Україна звернула із вже второваного деякими країнами СНД політичного шляху

Що ж, вочевидь саме тоді, наприкінці 2004 року, Україна звернула із вже второваного деякими країнами СНД політичного шляху на Схід і обрала явно непростий і, м'яко кажучи, доволі звивистий, але наш власний і обраний більшістю українців шлях на Захід. І явно не випадково президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, оголошуючи 8 листопада в Брюсселі оцінку прогресу нашої держави на шляху до членства в ЄС, зазначила: "Через 10 років після протестів на Майдані настав дійсно історичний день. Сьогодні Європейська комісія рекомендує розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою".

РФ прагне активно нарощувати постачання своїх алмазів за кордон

Однак, повернемось до нашого сьогодення. Не секрет, що РФ прагне активно нарощувати постачання своїх алмазів за кордон. Насамперед туди, де є заможні покупці і, відповідно, добра можливість заробити грубі гроші у твердій валюті, якої на тлі скорочення експорту нафти і газу на європейський ринок, так не вистачає сьогодні в країні-агресорі.

Лише у січні цього року експорт російських алмазів у Бельгію становив 132 млн. євро у порівнянні з 97 млн. у січні 2022. Хоча за деякими даними, наприкінці поточного року й почав поступово зменшуватися. І це зовсім не випадково, адже саме бельгійський Антверпен вважається і де-факто є найбільшим світовим центром огранки та торгівлі діамантами. За різними оцінками, в місті цією трудомісткою і водночас вигідною справою займається близько 1600 підприємств і задіяні до 30 тисяч людей.

Автор: Getty
  РФ прагне активно нарощувати постачання своїх алмазів за кордон. Насамперед туди, де є заможні покупці і, відповідно, добра можливість заробити грубі гроші у твердій валюті, якої на тлі скорочення експорту нафти і газу на європейський ринок, так не вистачає сьогодні в країні-агресорі.
РФ прагне активно нарощувати постачання своїх алмазів за кордон. Насамперед туди, де є заможні покупці і, відповідно, добра можливість заробити грубі гроші у твердій валюті, якої на тлі скорочення експорту нафти і газу на європейський ринок, так не вистачає сьогодні в країні-агресорі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефективна протидія потужному ворогу: світовий досвід воєн

Звичайно, на тлі масштабної агресії РФ проти нашої держави багато хто у світі цілком логічно почав наполягати на запровадженні санкцій щодо російських алмазів, справедливо вважаючи їх кривавими. Таку пропозицію, зокрема у рамках Кімберлійського процесу, висунули США, Україна і низка інших держав. Вони усвідомлюють небезпеку для світоустрою, яку становить войовнича політика Москви, і хотіли б обмежити її ресурсні можливості, зокрема ті, що йдуть на війну.

Росія лицемірно вважає це "політизацією" Кімберлійського процесу

Росія ж лицемірно вважає це "політизацією" Кімберлійського процесу і за підтримки деяких країн – називають Білорусь, Китай, Киргизстан, Малі і Центрально-африканську республіку, відчайдушно прагне не допустити цього. І зрозуміло чому – РФ сьогодні є одним з лідерів видобутку алмазів і постачальників на світовий ринок. За деякими даними, вона контролює близько 35%. Зокрема, в 2022 році вартість усього експорту російських алмазів оцінювалась у близько $4,5 млрд. і Москва явно бажає зберегти ці немаленькі доходи. Тут слід обов'язково додати, що кошти, отримані від експорту алмазів, є якщо й не ключовим, однак достатньо важливим джерелом поповнення валютних запасів країни-агресора. Запасів, через які організовуються контрабандні оборудки з підсанкційною західною електронікою, купуються зарубіжні політики і представники ділових кіл, організовуються підривні операції.

США, Канада, Великобританія і Нова Зеландія внесли у санкційний список найбільшого виробника алмазів в РФ

Слід зазначити, що ще у 2022 році США, Канада, Великобританія і Нова Зеландія внесли у санкційний список найбільшого виробника алмазів в РФ – компанію АЛРОСА, тим самим заборонивши своїм юридичним і фізичним особам вести з нею бізнес.

У другій половині вже цього року цей курс отримав ще більш широку підтримку серед країн Великої сімки (70% світових покупців знаходяться саме там. - Gazeta.ua) і почав поступово набувати популярності у ЄС. Схоже, що після того, як не бажаючи псувати свій міжнародний імідж від закупок російських алмазів відмовилися відомі ювелірні компанії Cartier і Tiffany, врешті решт змінилась й позиція Бельгії.

Основний пункт імпорту алмазів з російської Якутії вже перемістився з Антверпену в Дубай

Є дані, що основний пункт імпорту алмазів з російської Якутії, де знаходяться 77% родовищ, решта 23% - в Архангельській області, вже перемістився з Антверпену в Дубай. Саме там сьогодні винахідливі ділки змішують їх у товарні партії для продажу з іншими алмазами. Роблять усе можливе задля унеможливлення з'ясування джерела надходження алмазів.

Утім, ЄС не втрачає надії всерйоз ускладнити доступ РФ на міжнародний алмазний ринок. Запрошує до перемовин провідних світових гравців, включаючи Індію та провідну південноафриканську корпорацію De Beers.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спікер-трампіст у Конгресі США: які небезпеки несе політична криза у Штатах

Під час Пленарного засідання Кімберлійського процесу 2023 року РФ намагалася не допустити визнання російських алмазів кривавими і усіляко виступала проти встановлення будь-яких обмежень щодо них. Основний аргумент Москви – мовляв, це підірве світову торгівлю алмазами і завдасть важких збитків світовій видобувній галузі. Хоча, зрозуміло, що під цим криється явне бажання й надалі отримувати значні суми у валюті та прокручувати різного роду тіньові оборудки. Залучивши до цієї сумнівної справи свого покірного сателіта – Білорусь, РФ спромоглася провалити навіть узгодження заключного комюніке, що згідно з діючою процедурою ухвалюється лише консенсусом.

Зухвала поведінка Росії несе небезпеку й тим, хто прагне заробити на її кривавих алмазах

Усім свідомим учасникам Кімберлійського процесу вочевидь слід і надалі тиснути на тих, хто своїми діями підриває міжнародний порядок та ігнорує основоположні норми ООН. Адже зухвала поведінка Росії несе небезпеку й тим, хто прагне заробити на її кривавих алмазах. Врешті решт кожен може потрапити у ситуацію, коли нехтування правом одним спричинить ефект доміно для інших.

Дуже добре, що Європейська комісія та країни-члени ЄС нещодавно дійшли згоди щодо запровадження суворих санкцій проти російських алмазів. Слід зазначити, що ще на початку листопада у пресі з'явилася інформація про наміри європейців встановити унікальне маркування на всі алмази більше погодженого розміру. Це маркування має охоплювати від 80% до 90% усіх світових алмазів. Містити точну інформацію про їхнє походження, що дозволить відсікати від легального ринку брудні алмази з РФ. За наявною на сьогодні інформацією, також йдеться про заборону з 1 січня 2024 року імпорту до ЄС російських натуральних і синтетичних алмазів і, дещо згодом, навіть ювелірних виробів з них, включаючи й вироби з перлів та коштовні годинники.

Це дійсно має завдати відчутного удару по відповідному експорту агресора

Якщо ж заборона імпорту до ЄС стосуватиметься й тих російських алмазів, що пройшли огранку в третіх країнах (запровадження цього можливо з 1 вересня 2024 року - Gazeta.ua), то це дійсно має завдати відчутного удару по відповідному експорту агресора. Очікується, що зазначене спільне рішення країн Європейського Союзу буде включене до вже дванадцятого пакету санкцій щодо РФ. Має бути остаточно затверджене на саміті ЄС, який заплановано орієнтовно на 14-15 грудня цього року.

Тепер надзвичайно важливо, щоби після вельми вірогідного затвердження зазначеного санкційного пакету, був оперативно знайдений і повністю узгоджений ефективний механізм його дієвого впровадження, як на національному рівні, так і на загальноєвропейському.

В арсеналі Кремля ще з часів холодної війни купа різноманітних перевірених часом підривних інструментів

Й тут не треба бути Джеймсом Бондом, щоб передбачити – Росія докладатиме всіх зусиль для їхнього обходу. Будуть залучені складні схеми, потужні лобісти, явні, чи приховані агенти, різного роду давні і нові симпатики. Не виключені й активні інформаційні спецоперації з використанням деяких ЗМІ. Адже, в арсеналі Кремля ще з часів холодної війни купа різноманітних перевірених часом підривних інструментів, до яких останнім часом додалися й операції впливу через використання соціальних мереж.

Україні слід вже ближчим часом сконцентрувати зусилля і у координації з країнами-партнерами організувати розумний та багатоплановий, зокрема й медійний, тиск на ті країни, дехто називає Індію та Близькій Схід, які тепер розглядаються в РФ у якості найбільших покупців російських алмазів та їхньої наступної обробки і перетворення на діаманти. Алмазів, які після усього скоєного російськими агресорами в Україні, вже цілком справедливо називають кривавими. І які, знаючи про їхнє походження, навряд чи захоче отримати у подарунок будь-яка дівчина. Щастя і вдачі це їй точно не принесе.

Зараз ви читаєте новину «Криваві алмази: як РФ ускладнюють доступ на міжнародний ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути