пʼятниця, 20 липня 2018 11:57

Кривава прем'єра - чоловік розстріляв глядачів у кінотеатрі
13

Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена
Фото: CNN
Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена
Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена
Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена
Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена

20 липня 2012 року в американському Денвері, штат Колорадо, на прем'єрі трилера озброєний злочинець розстріляв людей в залі кінотеатру.

Джеймс Холмс, 24 роки, прийшов до кінотеатру "Аврора" на прем'єру трилера про Бетмена "Темний лицар. Відродження легенди" з арсеналом зброї - гранати, автоматичні пістолети, гвинтівки. Щойно закінчився епізод зі стріляниною на екрані - вона почалася в залі. Чоловік вбив і поранив десятки людей.

Джеймс вибив двері запасного виходу 9-го кінозалу рівно опівночі, на 30-й хвилині прем'єри. В руках у нього була каністра, з якої зі свистом виходив газ. Хтось із глядачів зааплодував - люди подумали, що це частина шоу.

"Він весь був у чорному, на голові протигаз. Ще у нього був бронежилет. Спочатку він кинув одну або дві газові гранати", - розповідає відвідувач кінотеатру Джон Харіс.

Хтось із глядачів зааплодував - люди подумали, що це частина шоу

"Перед нами сиділа дівчина. Граната влучила прямо в неї. Чоловік залишався спокійним. Кинув гранату і стояв, чекав, коли вона вибухне. Потім почав стріляти", - згадує інший очевидець подій Трей Фріман.

"Спочатку він вистрілив в повітря, а потім почав розстрілювати людей", - згадує Харіс.

Показ зупинили. З динаміків почулося: "Вбивство в кінотеатрі!" і почалася паніка. Люди кинулися до виходів, а вбивця продовжував розстрілювати їх. Кулі пробили стіни і поранили людей із сусіднього залу.

"59 потерпілих, 12 загиблих. 10 з них померли на місці. Підозрюваний заявив про замінування будинку, де він живе. Ми вже евакуювали звідти всіх людей і перевіряємо будівлю", - звітував Ден Оутс, начальник поліції Денвера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столичному магазині конфлікт завершився стріляниною: є постраждалі

Наймолодшій жертві було 6 років, найстаршій - 51 рік. Серед поранених було тримісячне немовля.

Джесіка Гауі, 24 роки, за місяць до цієї трагедії стала очевидицею подібного розстрілу в торговому центр міста Торонто. Тоді невідомий вбив одну і поранив семеро людей. Джесіка залишила центр за кілька хвилин до трагедії.

Смерть наздогнала дівчину в кінотеатрі "Аврора". Одна куля з пістолета Холмса потрапила дівчині в ногу, друга в голову. Від отриманих поранень вона померла.

Після розстрілу злочинець пішов на стоянку до свого автомобіля. Там його і затримали. Опору не чинив.

Правоохоронців вразив колір його волосся - воно були яскраво-рудим. На питання: "Хто ти?" чоловік відповів: "Джокер".

Автор: CNN
  Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена
Джокер із Колорадо розстріляв людей на прем'єрі фільму про Бетмена

У машині вбивці знайшли бомбу, в квартирі - міни. З собою в кінотеатр стрілок приніс димові і газові гранати, пістолети, дробовик і автоматичні гвинтівки.

Джеймс Холмс був студентом медичного факультету університету Колорадо. Навесні 2012 року у нього прокинувся інтерес до зброї. Він придбав самозарядну гвинтівку AR-15, два пістолети, дробовик і понад 6000 патронів.

Свій злочин чоловік ретельно спланував: попередньо вибрав кінотеатр, вивчив підходи до нього, продумав, як потрапить в зал зі зброєю.

Люди кинулися до виходів, а вбивця продовжував розстрілювати їх

30 липня 2012 року Джеймсу Холмсу висунули обвинувачення по 160 пунктам. Цього було достатньо, щоб засудити його до страти. За смертну кару проголосували не всі члени суду присяжних.

В липні 2015-го його визнали винним у численних смертях. В серпні засудили до довічного ув'язнення без права на умовно-дострокове звільнення.

Після бійні в "Аврорі" американці знову заговорили про необхідність посилити правила продажу вогнепальної зброї. Експерти навпаки зафіксували значний ріст продажів зброї у Колорадо.

У Мехіко від випадкової кулі загинула українка 27-річна Тетяна Мірутенко. Поїхала до мексиканської столиці разом із чоловіком та двома друзями, аби відсвяткувати першу річницю весілля. Коли Тетяна та її чоловік виходили з ресторану мексиканської кухні в районі Ломас-де-Чапультепек, на вулиці сталася стрілянина. Одна з вуличних банд влаштувала розбірки з охоронцями закладу, в якому снідало подружжя.

Зараз ви читаєте новину «Кривава прем'єра - чоловік розстріляв глядачів у кінотеатрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути