Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кремль визнає, що атакує інфраструктуру, щоб терором змусити Київ зупинити наступ ЗСУ" – що пише про нас світова преса
7

У Нідерландах винесли заочний вирок трьом винним у справі про аварію літака рейсу МН17. Також суд визнав, що Москва контролювала та фінансувала так звані ДНР, що означає визнання, що Росія вела війну проти України з 2014 року. РФ завдала шостої масованої атаки на українську енергетичну інфраструктуру, і прямо каже, що робить це, щоб змусити Київ відмовитися від подальшого звільнення окупованих територій. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Суд у Нідерландах визнав трьох осіб винними у справі MH17", The Washington Post, США

У четвер суд Нідерландів визнав двох росіян та українця винними у вбивстві за падіння літака Malaysia Airlines над Донбасом у 2014 році, внаслідок якого загинули всі 298 пасажирів та членів екіпажу.

Підсудні не з'явилися до суду та не перебувають під вартою. Засуджені - Ігор Гіркін, колишній полковник ФСБ, який пізніше обіймав посаду міністра оборони самопроголошеної ДНР, Сергій Дубинський, колишній офіцер ГРУ, та Леонід Харченко, український командир сепаратистських сил на Донбасі. Їх засудили до довічного ув'язнення, хоча їх, можливо, ніколи не схоплять.

Автор: East News
  Засуджені у справі рейсу МР-17
Засуджені у справі рейсу МР-17

Четвертого підсудного Олега Пулатова, який служив у ГРУ, виправдали за відсутністю складу злочину. Пулатов - єдиний підсудний, який направив адвокатів для захисту під час суду, і раніше просив суд про виправдувальний вирок, заявивши, що не брав участі в інциденті.

Вирок послідував за багаторічним розслідуванням того, хто запустив ракету, яка вразила Боїнг-777, який летів з Амстердама до Куала-Лумпуру 17 липня 2014 року, внаслідок чого тіла та уламки літака розлетілися по полям на сході України. Інцидент стався під час бойових дій між підтримуваними Росією сепаратистами та українськими військами в районі, де кілька українських військових літаків збили за кілька тижнів до цього.

Автор: East News
  Фото з місця аварії літака рейсу МН-17, 2 серпня 2014 року
Фото з місця аварії літака рейсу МН-17, 2 серпня 2014 року

Росія тривалий час стверджувала, що не є стороною конфлікту, який розпочався на Донбасі у 2014 році, і що вона не контролювала проросійських бойовиків. Четверо обвинувачених обіймали керівні посади у складі цих сепаратистських ополченців.

Суд встановив, що Москва фінансувала та озброювала сепаратистів у Донецьку, контролювала регіон та його владу

Проте суд встановив, що Москва фінансувала і озброювала сепаратистів у Донецьку і, загалом, контролювала Донбас, що відколовся, і його владу. Суд також встановив, що запуск із "Бука" був навмисним, але підсудні, швидше за все, думали, що стріляють по військовому літаку.

Після оголошення вироку родичі загиблих плакали.

"Ми аплодували, ми щасливі, що за вісім років змогли почути правду. Є ще багато людей, які можуть опинитися за ґратами за це, але зараз хочу, щоб Путін та російська влада визнали свою відповідальність", - сказав Томас Шансман, чий 19-річний син Квін загинув.

Автор: East News
  Місце аварії літака рейсу МН-17, 17 липня 2014 року
Місце аварії літака рейсу МН-17, 17 липня 2014 року

Кремль не лише заперечує причетність, а й намагався очорнити розслідування як політично упереджене. Він просував різні пояснення, як збили літак - від звинувачення Києва до відхилення доказів у справі як сфабрикованих. У першому коментарі Росії після вироку МЗС РФ назвало це рішення "політичним замовленням".

Нідерландські слідчі доклали всіх зусиль, щоб спростувати твердження Москви, опублікувавши докладну хронологію удару і виклавши роль обвинувачених у доставці ракетного комплексу до місця запуску в Первомайську та подальшого падіння літака.

Члени сімей жертв рейсу МН-17 вважають, що повномасштабного вторгнення Росії в Україну можна було б уникнути, якби світ чинив жорсткіший опір Москві після 2014 року.

Багато членів сімей жертв рейсу МН17 вважають, що повномасштабного вторгнення Росії в Україну цього року можна було б уникнути, якби міжнародне співтовариство чинило жорсткіший опір Москві після 2014 року.

"Незважаючи на докази, Захід був радий прийняти ідею, що сепаратистські угруповання в Україні не були просто маріонетками РФ, тому він міг заплющувати очі на російську агресію", - сказав Еліот Хіггінс, засновник Bellingcat, який показав зв'язок комплексу "Бук" з російською 53-ою зенітно-ракетною бригадою та поділився висновками з нідерландськими слідчими.

Автор: East News
  Люди на Донбасі йдуть біля тіл жертв рейсу МН-17, 19 липня 2014 року
Люди на Донбасі йдуть біля тіл жертв рейсу МН-17, 19 липня 2014 року

За два дні до винесення вироку ракета впала в польському селі неподалік кордону з Україною, внаслідок чого загинули двоє чоловіків. Варшава заявила, що, швидше за все, це була українська ракета ППО, але інцидент став ще одним прикладом російської агресії, яка має смертельні наслідки.

Гіркін якось хвалився, що "натиснув на курок війни" в Україні. Протягом багатьох років він благополучно жив у Росії. Але минулого місяця нібито повернувся на лінію фронту в Україні. Він вважається найвищим офіцером, який був у безпосередньому контакті з Москвою в момент збиття літака і нібито допомагав перевозити "Бук". Раніше він заявляв, що відчуває моральну відповідальність за масову гибель пасажирів, але заперечував свою безпосередню роль. Українці запустили краудфандингову кампанію зі збору винагороди у розмірі $100 тис. за його затримання.

"Росія далі б'є ракетами і дронами по енергетичній інфраструктурі України", The Guardian, Велика Британія

Росія завдала чергової хвилі безпілотних і ракетних ударів по Україні в рамках шостої масованої повітряної атаки з початку жовтня. Перші зимові снігопади в країні зазнали шкоди і без того пошкодженій енергетичній інфраструктурі ще більшого навантаження. Київ заявив, що атака, як і попередні, була спрямована на руйнування енергосистеми.

Удари розпочалися, коли в Україні випав перший сніг, засипавши вулиці міст, а температура впала нижче нуля. Люди по всій країні починають турбуватися, як опалювати будинки через відключення електроенергії, спричинені ударами.

Автор: ISW
  Останні місця ракетних ударів Росії
Останні місця ракетних ударів Росії

Кремль прямо каже, що знищує українську інфраструктуру, щоб Київ пішов на зупинення бойових дій, і Росія могла залишити собі окуповані частини України.

"Небажання української сторони врегулювати проблему, розпочати переговори, її відмову від пошуку точок дотику – це їх наслідок", - заявив представник Кремля Дмитро Пєсков.

Україна готова розпочати переговори з Росією тільки у випадку, якщо російські війська покинуть усі частини України, включаючи Крим

Україна заявила, що готова розпочати переговори з Росією лише у випадку, якщо російські війська покинуть усі частини України, включаючи Крим. Президент Володимир Зеленський також підписав указ, в якому йдеться, що країна вестиме переговори лише з російським лідером, який змінить Володимира Путіна.

Раніше цього місяця Зеленський заявив, що близько 40% енергетичної інфраструктури країни було зруйновано з того часу, як Росія розпочала ракетну кампанію терору проти її об'єктів на початку жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

У вівторок по Україні випустили 95 ракет. Хоча майже три чверті перехопили українські ППО, енергетичні об'єкти майже в кожному регіоні були атаковані. Державна енергетична компанія "Укренерго" охарактеризувала напад як найгірший на даний момент. У північних і південних регіонах країни запровадили аварійні відключення електроенергії у спробі стабілізувати енергосистему.

Тим часом, українські слідчі на Херсонщині в четвер виявили 63 тіла зі слідами тортур після відходу російських військ, заявив глава МВС Денис Монастирський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

"Пошуки тільки почалися, тому буде виявлено ще багато поховань", - сказав він.

У зверненні Зеленський повідомив, що аварійні та стабілізаційні відключення відбуваються у 18 областях та у Києві.

"Робимо все, щоб відновити електроенергію. Відбулася також чергова зустріч у Рамштайні. Ключове питання там було про зміцнення нашої ППО та ПРО", - сказав він.

Автор: Getty Images
  Судмедексперти досліджують місце, де ракета потрапила до села на південному сході Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей
Судмедексперти досліджують місце, де ракета потрапила до села на південному сході Польщі, внаслідок чого загинули двоє людей

Засідання "Контактної групи з оборони України", відомої як "Рамштайн" – серія регулярних зустрічей України та її союзників, включаючи США. Перша відбулася у квітні, а зустріч у середу стала сьомою. Переговори відбуваються на авіабазі Рамштайн у Німеччині та є одними з основних каналів, якими Україна лобіює військову допомогу.

"Будапешт шантажує Брюссель, вимагаючи дати йому мільярди", Politico, США

Угорський прем'єр Віктор Орбан взяв у заручники ЄС, вимагаючи мільярди в обмін на зняття вето на допомогу Україні. Ці гроші з фондів ЄС, за його словами, його країна заслуговує як член Євросоюзу. Але Брюссель не дає їх через ерозію Будапештом демократичних цінностей, наполягаючи, щоб Угорщина спочатку внесла низку змін.

Автор: Getty Images
  Прем'єр Угорщини Віктор Орбан блокує терміновий пакет допомоги Україні в 18 млрд євро
Прем'єр Угорщини Віктор Орбан блокує терміновий пакет допомоги Україні в 18 млрд євро

Сторони рухаються до згоди - очікується, що ЄС незабаром розблокує гроші після того, як Угорщина проведе реформи. Лідери ЄС наполягають, що поправки повернуть назад демократичні норми країни, що згасають, і краще захистять гроші блоку від попадання в руки корупціонерів.

Орбан блокує деякі з найбільш насущних ініціатив ЄС, зокрема, терміновий пакет допомоги Україні в розмірі 18 млрд євро

Орбан блокує деякі з найнагальніших ініціатив ЄС, зокрема терміновий пакет допомоги Україні у розмірі 18 млрд євро.

"Це шантаж у чистому вигляді", - сказав дипломат ЄС.

Брюссель ризикує втратити лице, якщо не дасть Києву обіцяної допомоги. Він також не хоче доводити угорську економіку до краю і посилювати розбіжності, поки поблизу вирує війна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доведеться розставляти неприємні пріоритети: захищати житлові об'єкти чи інфраструктуру" - сер Лоуренс Фрідман

Брюссель та Будапешт роками розходяться у думках щодо відступу Угорщини від демократії. Але перспектива втратити доступ до мільярдів ЄС довела боротьбу до кипіння. Єврокомісія, виконавчий орган ЄС, хоче, щоб Будапешт зміцнив незалежність судової системи і посилив заходи щодо боротьби з корупцією. Після кількох місяців опору Угорщина сіла за стіл переговорів, під загрозою втратити рятувальне коло готівки ЄС на тлі нездорової економіки.

Пакетна угода в стадії розробки, і Будапешт отримає доступ до грошей для відновлення тільки після завершення обіцяних реформ. Борці з корупцією кажуть, що реформи Орбана - недостатні. Його кар'єра сильно залежить від коштів ЄС, але теж малоймовірно, що він запровадить значні зміни, які загрожують його системі влади. Крім того, запланованих судових реформ надто мало і вони надто запізнілі. Це означає, що попереду можуть виникнути нові фінансові баталії з ЄС.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія зробила наймасовіший ракетний удар по інфраструктурі України. Дві ракети впали біля польського села, неподалік кордону з Україною. Загинули двоє громадян Польщі. Варшава розслідує, чи це були російські ракети, чи українське ППО. Відповіддю НАТО може стати збільшення поставок ППО чи навіть літаків в Україну та зміцнення неба країн Альянсу на кордоні з Україною та Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Кремль визнає, що атакує інфраструктуру, щоб терором змусити Київ зупинити наступ ЗСУ" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути