Ексклюзиви
вівторок, 13 вересня 2022 12:36

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кожен наступний пакет санкцій даватиметься нам складніше" – Кулеба

"Кожен наступний пакет санкцій даватиметься нам складніше" – Кулеба
Запровадження санкцій проти РФ є живим процесом, і з ним треба працювати, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба. Фото: eastnews.ua

Ухвалення нових санкцій проти Російської Федерації в деяких країнах Євросоюзу дещо згасає. Запровадження кожного нового пакета даватиметься складніше.

Але є держави, в який "апетит до санкцій" проти РФ залишається надзвичайно високим. Це балтійські країни, Польща, Словаччина, Чехія та деякі із західної Європи, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Але рішення ухвалюються консенсусом, тому навіть якщо одна країна втратить апетит, треба її годувати. Дійсно, буде дуже складно. Я можу одразу сказати: кожен наступний пакет санкцій даватиметься нам складніше, ніж попередній, за нинішнього статус-кво. Безумовно, можуть відбутися якісь жахливі речі, не дай Бог, я не хочу, щоб вони відбувалися, які заженуть в кут політиків в усіх європейських країнах, і вони підтримають якісь нові супержорсткі санкції", – заявив він.

Він пояснив, що питання запровадження санкцій є живим процесом. І з ним треба працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де санкції РНБО проти путінських олігархів? – активіст

"Про те, що втрачений апетит до санкцій, вперше ми почули, якщо я не помиляюся, десь в травні. Але пакети продовжували ухвалюватися, згідно з напрацюваннями групи Єрмака-МакФола", – зазначив Кулеба.

Найбільша тема зараз, за його словами, – це так званий price cap, тобто цінове обмеження на російський газ.

"Це теж, по суті, санкція. Зараз вона обговорюється, ухвалена позиція на рівні G7, тому це така найбільша історія. Але є дуже багато речей, де треба закручувати гайки. Вони не гучні, вони не потрапляють у заголовки, але ці санкції теж треба запроваджувати", – підкреслив Кулеба.

Теза президента Володимира Зеленського про те, що потрібно заводити під санкції Росатом, буде просуватися. Особливо – після подій на Запорізькій атомній електростанції, на якій є не лише російські військові, а й працівники Росатому, які також здійснюють злочинну діяльність, додав глава МЗС.

"Є всі підстави застосувати санкції проти них. І є країни в ЄС, які проти цього, будемо з ними працювати", – наголосив Кулеба.

На питання журналіста, чи реально до кінця року запровадити новий європейський пакет санкцій, він відповів: "Думаю, що тут задача стоїть зробити це набагато швидше".

Під санкції, які запровадила Україна проти низки російських посадовців, депутатів Держдуми РФ, потрапили зокрема заступник голови Ради Безпеки Росії Дмитро Медведєв, учасник російської переговорної групи, депутат із ЛДПР Леонід Слуцький, спікерка російської Ради федерації Валентина Матвієнко.

Президент Володимир Зеленський указом ввів у дію санкції Ради національної безпеки і оборони. Прізвища підсанкційних осіб містяться в додатку до рішення РНБО.

Раніше Зеленський повідомляв у відеозверненні про застосування санкцій проти 606 фізичних осіб, які належать до правлячої верхівки РФ.

Сказав про 28 членів Ради безпеки Росії, 154 членів Ради федерації Росії, 424 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен наступний пакет санкцій даватиметься нам складніше" – Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути