середа, 17 травня 2023 12:15

Компенсація Росією завданих війною збитків: у Рейк'явіку підписали декларацію

Компенсація Росією завданих війною збитків: у Рейк'явіку підписали декларацію
Під час саміту Ради Європи підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії. Фото: t.me/Denys_Smyhal

У Рейк'явіку 17 травня під час саміту Ради Європи підписали політичну декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

Це важливий етап на шляху до відшкодування Україні та українцям збитків, які РФ завдала своєю війною, повідомив у Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, тепер потрібно забезпечити роботу Реєстру, аби постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський закликав європейців надати Україні винищувачі

"Дякую Раді Європи та всім державам-учасницям, які на високому рівні підтримали це знакове рішення", ‒ зазначив Шмигаль.

Він додав, що мета ‒ створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права.

"У тому числі за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами", ‒ наголосив Шмигаль.

Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав РФ виплатити компенсації за збитки та втрачене майно Нафтогазу у Криму від 2014 року. Сума визначеної судом компенсації – $5 млрд.

Сполучені Штати Америки починають передавати конфісковані російські активи на потреби України. Зокрема, генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що санкціонував передачу для використання в Україні конфіскованих активів російського олігарха Костянтина Малофєєва.

Зараз ви читаєте новину «Компенсація Росією завданих війною збитків: у Рейк'явіку підписали декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути