вівторок, 12 січня 2021 12:35

Кофішопи в Амстердамі заборонять для туристів

Кофішопи в Амстердамі заборонять для туристів
Один із кофі-шопів в Амстердамі / Getty Images

Іноземцям можуть заборонити відвідувати амстердамські кофішопи з канабісом в рамках кампанії зменшення наркотуризму і протидії організованій злочинності.

За підтримки поліції і прокуратури мер Амстердаму Фемке Галсема внесла відповідні пропозиції, що дозволяють тільки голландцям відвідувати 166 кофішопів столиці країни. Це обмеження може почати діяти 2022 року. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час пандемії мільярд витратили на велосипедні доріжки

Урядове дослідження показало, що 58% іноземних туристів, які відвідують Амстердам, приїжджають, щоб спожити наркотики. Інше дослідження показало, що місту потрібно було б менш як 70 кофішопів, якби там обслуговували тільки місцевих.

"Амстердам - міжнародне місто. Хочемо залучити туристів, але через його багатство, красу і культурні заклади. Ринок канабісу завеликий і має забагато зв'язків із організованою злочинністю. Місто може залишатися відкритим, гостинним і толерантним, але водночас ускладнить життя злочинцям і скоротить масовий малобюджетний туризм", - сказала мер.

Канабіс - технічно незаконний в Нідерландах, але зберігання менш як 5 г наркотику декриміналізовано 1976-го, відповідно до політики терпимості. Виробництво незаконне, але в кофішопах дозволено його продавати.

Галсема сказала, що зміна набуде чинності через кілька місяців, бо потрібні ще консультацій та перехідний період для власників кофішопів. Також місто хотіло б запровадити контрольну схему для затверджених постачальників.

Схожі заборони на продаж канабісу діють в таких голландських містах, як Маастрихт і Ден Бош, які давно скаржилися на надмірну кількість гостей, що курять марихуану, приїжджаючи з Бельгії, Німеччини і Франції.

Побоюючись неконтрольованого вуличного ринку канабісу, Амстердам не запровадив "критерію проживання" для відвідувачів кофішопів, які становлять третину від загальної кількості в Нідерландах. Натомість заборонив куріння в деяких частинах міста і закрив окремі магазини. Однак завдяки дешевим авіаквиткам, кількість туристів в Амстердамі, місті з населенням 850 тис. жителів, зросла до 20 млн на рік. Багато гостей - молодь з невеликим бюджетом. До 2025-го прогнозують ріст туризму до 29 млн.

Йоагім Гелмс з асоціації власників кофішопів сказав, що плани міської влади ризикують вивести торгівлю легкими наркотиками на вулицю.

Зараз ви читаєте новину «Кофішопи в Амстердамі заборонять для туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути