вівторок, 27 лютого 2024 09:21

Китайські кораблі вторглися у заборонені води Тайваню

Китайські кораблі вторглися у заборонені води Тайваню
Цього місяця Пекін наголошував, що не визнає жодних заборон або обмеженого доступу для китайських рибальських суден до вод навколо острова Цзіньмень. Фото: pixabay.com

П'ять кораблів берегової охорони Китаю 26 лютого увійшли у води навколо островів Цзіньмень, про контроль над якими заявляє Тайвань.

Китайські човни залишили район після попередження берегової охорони Тайваню, повідомляє Reuters.

"У лютому китайська берегова охорона розпочала регулярне патрулювання навколо прикордонних островів Цзіньмень, які знаходяться поблизу китайського узбережжя. До того двоє громадян КНР загинули, намагаючись втекти від берегової охорони Тайваню, коли їхній човен увійшов у заборонені води", - заявив Тайбей.

Берегова охорона Китаю поки що не надала жодних коментарів.

Китайські човни залишили район незабаром після чіткої вимоги берегової охорони Тайваню, розповіла журналістам голова Тайванської ради з питань океану, яка керує береговою охороною, Куан Бі-Лінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія просить кредит у Китаю

Цього місяця Пекін наголошував, що не визнає жодних заборон або обмеженого доступу для китайських рибальських суден до вод навколо островів Цзіньмень.

Тайбей має великий військовий гарнізон на островах Цзіньмень. Води району патрулює берегова охорона Тайваню. Міністр оборони Тайваню Чіу Куо-ченг, виступаючи в парламенті, висловив занепокоєння, що ситуація навколо Цзіньмень може призвести до ескалації.

Цзіньмень був місцем кількох великих зіткнень після громадянської війни, в результаті якої материковий Китай і Тайвань розділилися. Пекін водночас вважає самокерований з 1949 року острів частиною своєї території.

Раніше лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін закликав військових поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні".

Світ вступив у новий період потрясінь і змін, а ситуація з безпекою в Китаї стала нестабільною і невизначеною, заявив він під час інспекційної поїздки до штабу командування Східного театру воєнних дій армії КНР у провінції Цзянсу. Це командування відповідає за безпеку східного Китаю, включаючи Східно-Китайське море і Тайванську протоку.

Зараз ви читаєте новину «Китайські кораблі вторглися у заборонені води Тайваню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути