середа, 22 березня 2023 07:52

Китайська криза: населення Пекіна скоротилося уперше за 20 років

Китайська криза: населення Пекіна скоротилося уперше за 20 років
Населення столиці Китаю почало скорочуватися. Фото: pixabay.com

Рівень смертності в Пекіні у 2022 році вперше за 20 років перевищив рівень народжуваності.

Населення у столиці Китаю скоротилося уперше з 2003 року, повідомляє Reuters. Рівень смертності в одному з найбільш населених міст країни зріс до 5,72 смертей на 1 тис. осіб, тоді як рівень народжуваності знизився до 5,6 млн.

"Ці цифри очікувані. З огляду на високі витрати на життя та освіту, цілком нормально, що рівень народжуваності серед постійних жителів столиці КНР низький", – заявив старший науковий співробітник Центру політичних досліджень Університету Вікторії в Австралії Сюцзянь Пен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демографічна криза: уперше за 60 років у КНР скоротилося населення

На початку грудня загальнонаціональне скасування суворих коронавірусних обмежень викликало нову хвилю зараження. Це призвело до великої кількості смертей у країні. Торік населення Китаю скоротилося вперше за 60 років.

У 2016 році в КНР пом'якшили політику однієї дитини, яка діяла протягом 35 років, дозволивши сім'ям мати двох дітей. У 2021 році обмеження підвищили до трьох. Крім того, Пекін запропонував низку стимулів для пар і молодих сімей, аби заохотити їх народжувати дітей. Зокрема запровадили грошові виплати, зниження податків і майнові поступки. Зіткнувшись зі скороченням чисельності населення в поєднанні з довготривалим зростанням тривалості життя, країна опинилася в демографічній кризі, яка матиме наслідки не лише для Китаю та його економіки, але й для усього світу.

Тим часом на Філіппінах 2021 року народилося 214 тис. незапланованих дітей. Кількість населення в країні зростає на 1,7 млн дітей в рік. Переважно в сім'ях, які ледь зводять кінці з кінцями. Пандемія коронавірусу – не єдина причина, через яку на Філіппінах виникла демографічна криза.

Одна з причин високої народжуваності в тому, що впливова католицька церква в країні виступає проти контрацепції, заохочуючи дітонародження. Попри заборони церкви, Філіппіни почали справлятися з ситуацією, і до карантину були успіхи в скороченні бідності, пов'язані з суворим виконанням урядом закону про репродуктивне здоров'я. Він зробив доступнышими для бідних філіппінців статеве виховання і контрацепцію. Але пандемія звела нанівець усі досягнення.

Зараз ви читаєте новину «Китайська криза: населення Пекіна скоротилося уперше за 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути