вівторок, 19 січня 2021 07:36

Китай приховував, а ВООЗ - зволікала: незалежна комісія дала звіт про боротьбу з Covid-19

Китай приховував, а ВООЗ - зволікала: незалежна комісія дала звіт про боротьбу з Covid-19
Незалежна комісія розкритикувала дії ВООЗ та Китаю на початку пандемії. Фото: REUTERS

Китай приховував поширення Covid-19 на початковому етапі. А Всесвітня організація охорони здоров'я повільно реагувала на появу пандемії.

Такі висновки експертів незалежної комісії, створеної ВООЗ, повідомляє інформагенція AFP.

"Глобальному розповсюдженню епідемії сприяло те, що її здебільшого приховували в перші дні, коли вірус був виявлений в Ухані", - , зазначили експерти. За їхньою оцінкою, у Китаю "були можливості, щоби швидше реагувати на ранні сигнали".

Водночас комісія розкритикувала ВООЗ за те, що та надто пізно скликала засідання комітету з надзвичайних ситуацій - лише 22 січня торік. І лише тижнем пізніше організація оголосила надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я та найвищий рівень небезпеки. У звіті зазначено, що незрозуміло, чому обидва кроки не були зроблені раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ на межі катастрофічного морального провалу - ВООЗ про вакцинацію від Covid-19

У комісії вказали на недоліки глобальної системи попередження про пандемію. Оскільки Всесвітня організація охорони здоров'я не мала достатньо можливостей для виконання цієї роботи, за висновками експертів.

Незалежна комісія з оцінки готовності до пандемії і заходів у відповідь була створена ВООЗ у липні торік для аналізу зусиль світової спільноти у боротьбі з пандемією коронавірусу. Її співголовами призначені колишня прем'єрка Нової Зеландії Хелен Кларк та колишня президентка Ліберії Елен Джонсон-Серліф.

У середині грудня торік фахівці ВООЗ заявили, що поїдуть до Китаю для вивчення походження коронавірусу у січні 2021 року. Науковці хотіли спробувати зрозуміти, чи циркулював коронавірус раніше. Мали дослідити ринок в Ухані, а також відібрати зразки кажанів та інших тварин, які могли бути переносниками вірусу. 6 січня Китай заблокував прибуття групи експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, що вивчає походження Covid-19, заявивши, що їхні візи ще не схвалені. Тож фахівці ВООЗ потрапили до Китаю лише за тиждень. Там проведуть щонайменше місяць.

Зараз ви читаєте новину «Китай приховував, а ВООЗ - зволікала: незалежна комісія дала звіт про боротьбу з Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути