пʼятниця, 29 січня 2021 17:55

Китай погрожує почати нову війну

Китай погрожує почати нову війну
Тайванські кораблі під час військових навчань в Тайванській протоці / Reuters

Китай попередив, що спроби Тайваню домогтися незалежності від Пекіну "означають війну".

Пекін заявив, що його військові маневри в Тайванській протоці, яка відділяє КНР від Тайваню, необхідні, щоб завадити близьким відносинам між Тайбеєм і Вашингтоном. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай міг запобігти пандемії, якби вчасно розказав правду - тайванські медики

Китай вважає, що уряд Тайваню веде острів до проголошення незалежності. Ці заяви Пекіну прозвучали попри те, що тайванський президент Цай Інь-вень не раз заявляв, що це вже незалежна країна, назва якої - Китайська республіка.

Пекін каже, що острів є провінцією, яка відкололася, і КНР категорично проти будь-яких спроб інших країн налагодити дипломатичні відносини з Тайбеєм.

У минулі вихідні Тайвань повідомив, що в його зону ППО залетіли кілька китайських винищувачів і бомбардувальників. Вторгнення китайських літаків збіглося з приближенням до Тайваню американських авіаносців. Ця подія стала одним із перших китайських викликів для адміністрації нового президента США Джозефа Байдена.

Представник міністерства оборони Китаю У Цянь на брифінгу заявив, що Тайвань - невіддільна частина Китаю.

"Жменька людей на Тайвані домагається незалежності. Попереджаємо, що ті, хто грає з вогнем, обпечуться. Незалежність Тайваню означає війну", - сказав У Цянь.

Натомість на Тайвані заявили, що КНР не слід недооцінювати рішучість острова захищати суверенітет, а також відстоювати свободу і демократію.

Протягом 4 років президентства Трампа США не раз заявляли про підтримку Тайваню. Відносини між Вашингтоном і Пекіном весь цей час погіршувалися. До роздратування Пекіну додалися заяви на підтримку Тайваню в адміністрації нового глави Білого дому Джо Байдена. Держдепартамент США заявив, що з занепокоєнням спостерігає спроби Китаю залякати сусідів, зокрема, Тайвань.

У 1927-1949 роках у Китаї тривала громадянська війна між комуністами на чолі з Мао Дзедуном і республіканцями Чан Кайші. Республіканці її програли і 1949-го втекли на острів Тайвань, де заснували Китайську республіку, більш знану як Тайвань. Це частково визнана держава, яка теоретично претендує на весь Китай. На материковій частині виникла комуністична Китайська народна республіка, яка не визнає незалежності Тайваню. Десятиліттями капіталістичний Тайвань від комуністичної КНР захищав флот США, який стояв у Тайванській протоці. Протистояння між КНР і Тайванем не раз призводило до збройних сутичок в Тайванській протоці, зокрема артилерійських обстрілів. До 1970-х Китайська республіка визнавалася більшістю держав як законна влада всього Китаю. До 1971 року її представник займав крісло Китаю в ООН.

Зараз ви читаєте новину «Китай погрожує почати нову війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути