пʼятниця, 08 липня 2022 21:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай хоче абстрагуватися від Росії – експерт

Китай хоче абстрагуватися від Росії – експерт
КНР не хоче, щоб ее сприймали союзником Росії. Фото: eastnews.ua

Лідер Китаю Сі Цзіньпін відмовився приїхати в Росію на запрошення президента Володимира Путіна.

У Кремлі заявили, що це через коронавірус. Насправді Китай хоче абстрагуватися від РФ, каже військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передає УНІАН.

Путін і Сі Цзіньпін зустрічалися в Пекіні 4 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення в Україну. Президент РФ називав Китай братнім народом і вірним другом. Але в КНР уникають називати в будь-яких офіційних документах Росію союзником, хоч і підкреслюють партнерство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заробила $24 млрд на торгівлі з Індією та Китаєм

"Китай ніколи не був дружнім до Росії. Китай – це країна, яка використовує РФ як сировинну базу вже десятиліттями", – говорить Коваленко.

Сі Цзіньпін розуміє, що Росія може потягнути за собою КНР в прірву. Він не надає підтримку Москві і закликає розв'язувати проблеми дипломатичним шляхом. КНР підтримує територіальну цілісність України.

"У Китаї прекрасно розуміють, що будь-які дії, які можуть дестабілізувати його політичну, економічну, соціально-суспільну обстановку в країні, вони неприпустимі. А підтримка РФ це саме такі дії. Тому такої підтримки у військовому плані Китаєм не буде здійснюватися на адресу Російської Федерації", – каже він.

Китай не ризикує порушувати санкції, починає розривати стосунки з російськими компаніями.

"Ми зараз бачимо, як Китай починає вибудовувати економічну стіну з російськими компаніями, які, знову-таки, перебувають під санкціями. Також низка китайських компаній вийшли з РФ після введення проти неї масштабних санкцій і продовжують виходити", – підсумував Коваленко.

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен проведе відверту розмову про війну в Україні зі своїм китайським колегою під час саміту G20 в Індонезії, присвяченому наслідкам повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

Китай підтримує Росію в повномасштабному вторгненні в Україну. Підтримка зберігається, попри заяви Пекіна про намір зберігати нейтралітет у цій ситуації.

Водночас китайський міністр оборони Вей Фенхе заявляв, що Пекін не допомагав Росії зброєю у війні проти України. За словами міністра, китайсько-російські відносини є "партнерством, а не союзом" і вони не спрямовані проти будь-якої третьої країни.

Зараз ви читаєте новину «Китай хоче абстрагуватися від Росії – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути