пʼятниця, 27 жовтня 2017 09:07

Казахстан переходить з кирилиці на латинку

Казахстан переходить з кирилиці на латинку
Щоб забезпечити переклад алфавіту, президент розпорядився затвердити новий алфавіт казахської мови, що складається з 32 букв і заснований на латинській графіці. Фото: EPA

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про поетапне переведення алфавіту казахської мови з кирилиці на латиницю.

"Уряду Республіки Казахстан: утворити національну комісію з перекладу алфавіту казахської мови на латинську графіку; забезпечити поетапне переведення алфавіту казахської мови на латинську графіку до 2025 року", - йдеться в тексті документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію назвали найбільшим постачальником бойовиків для ІДІЛ

З метою забезпечення перекладу алфавіту казахської мови з кирилиці на латинську графіку Назарбаєв ухвалив затвердити доданий алфавіт казахської мови, заснований на латинській графіці, що складається з 32 букв.

12 квітня Назарбаєв доручив уряду скласти графік переходу казахського алфавіту на латиницю. Глава держави нагадав, що повністю відмовитися від кирилиці Казахстан повинен до 2025 року. За словами казахстанського лідера, новий алфавіт дозволить ефективніше модернізувати суспільство, полегшить комунікацію із зовнішнім світом, допоможе дітям швидше вчити англійську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екс-прем'єр Росії розповів, скільки росіян підтримають Путіна

До цього Назарбаєв заявив, що кириличний алфавіт спотворює казахську мову. Зокрема, за його словами, в казахською мовою немає "щ", "ю", "я", "ь". Він додав, що викладання на латиниці в перших класах шкіл почнеться в 2022 році.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан переходить з кирилиці на латинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути