середа, 10 лютого 2021 07:35

Каспаров переміг комп'ютер у шахи

Каспаров переміг комп'ютер у шахи
Каспаров грає проти комп'ютера Deep Blue у 1996 році / Reuters

10 лютого 1996-го, через 3 год гри, чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров програв першу партію в серії з 6 проти комп'ютера компанії IBM Deep Blue. Машина була здатна прораховувати 200 млн ходів в секунду. Однак в остаточному підсумку людина перемогла. Каспаров тричі переміг Deep Blue, зіграв двічі в нічию і раз програв, забравши приз $400 тис.

Каспаров раніше переміг Deep Thought, прототип Deep Blue, розроблений в IBM в 1989-му. Але він та інші шахові гросмейстери іноді програвали комп'ютерам в іграх, які тривали годину чи менше. Змагання в лютому 1996-го було значним, бо було першим разом, коли людина і комп'ютер змагалися в серії з 6 партій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матч українського чемпіона світу показали в серіалі "Хід королеви"

Каспаров, який народився в 1963-му в Баку, став чемпіоном СРСР з шахів серед юніорів у 13 років. У 1985-му, у віці 22 років, став наймолодшим чемпіоном світу за всю історію, здолавши легендарного радянського гравця Анатолія Карпова. Каспаров, якого багато-хто вважав найбільшим шахістом в історії, був відомий своїм нестримним стилем гри і здатністю змінювати тактику посеред гри.

У 1997-му відбувся матч-реванш між Каспаровим і покращеним Deep Blue. Каспаров виграв першу партію, комп'ютер - другу, в наступних трьох партіях - нічия. 11 травня 1997-го Deep Blue переміг шосту партію, здолавши чемпіона.

У 2003-му Каспаров боровся з іншою комп'ютерною програмою - Deep Junior. Матч завершився внічию. Каспаров пішов з професійних шахів в 2005-му.

Зараз ви читаєте новину «Каспаров переміг комп'ютер у шахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути