Ексклюзиви
субота, 06 травня 2023 14:28

Карла ІІІ офіційно проголосили королем
Оновлено

Карла ІІІ офіційно проголосили королем
У Лондоні розпочалась коронація Карла ІІІ. Фото: korrespondent.net

Сьогодні, 6 травня, у Великій Британії відбувається історична подія ‒ коронація Карла III.

Урочистості проходять у Вестмінстерському абатстві, їх наживо транслює BBC.

Ще вранці відкрилися оглядові майданчики на маршруті королівської процесії від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства.

Процесія прямує до Вестмінстерського абатства. Там розпочнеться двогодинна церемонія, яка складатиметься з декількох етапів.

Спочатку Чарльз III буде представлений підданим. Він повернеться до чотирьох сторін світу, потім його проголосять безперечним королем, а присутні йому присягнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кейт Міддлтон і принц Вільям поділилися новим фото доньки у її день народження

Після цього Чарльз III виголосить королівську присягу. Архієпископ Кентерберійський зачитає її текст і запитає короля, чи клянеться він захищати закон та англіканську церкву під час свого правління, король присягне робити це.

Чарльз III сяде на коронаційне крісло, зроблене в 1300 році, а архієпископ помаже його священним маслом і накреслить хрест на лобі, грудях та руках монарха. Ця частина церемонії буде прихована від публіки. Вона вважається найсвятішою.

Потім Чарльз III єдиний раз у житті одягне корону Святого Едуарда. Король вбереться у церемоніальний одяг, йому представлять королівські регалії. Коли архієпископ покладе на його голову корону, задзвенять дзвони абатства, залунають сурми. У цей час на всій території Великої Британії пролунають салютні залпи.

Чарльз III стане 40-м правлячим монархом, коронованим у Вестмінстерському абатстві з 1066 року.

Відбудеться також церемонія коронації королеви-консорта Камілли. Близько 15:00 король і королева зійдуть зі своїх тронів і увійдуть до каплиці Святого Едуарда. Чарльз III змінить корону Святого Едуарда на корону Британської Імперії. Тоді процесія покине абатство під гімн Великої Британії. А о 16:30 король і королева привітають людей з балкона Букінгемського палацу.

Відомо, що на коронацію Чарльза ІІІ до Вестмінстерського абатства запрошено близько 2,3 тис. осіб із 203 країн. Україну представлятимуть прем'єр-міністр Денис Шмигаль та перша леді Олена Зеленська.

ОНОВЛЕНО НА 14:25

Карла ІІІ офіційно проголосили королем. Перед цим йому по черзі вручили символи державності: шаблю, державу, перстень, рукавичку, скіпетри.

На Даунінґ-стріт Олена Зеленська зустрілася з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком і його дружиною Акшатою Мурті.

Велика Британія не запрошувала президента Росії Володимира Путіна на коронацію Карла III. Окрім Росії, без запрошення залишилося ще шість країн.

Зараз ви читаєте новину «Карла ІІІ офіційно проголосили королем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути