пʼятниця, 18 листопада 2022 02:49

Ізраїль таємно допомагає Україні - ЗМІ

Ізраїль таємно допомагає Україні - ЗМІ
Ізраїль профінансував "стратегічні матеріали" для України. Фото: president.gov.ua

Ізраїль погодився профінансувати закупівлю "стратегічних матеріалів" на мільйони доларів для України.

Перед цим Сполучені Штати звернулися до ізраїльського уряду та підштовхували його до об'єднання з НАТО та країнами Заходу у боротьбі проти Росії та президента Володимира Путіна. Про це повідомило видання Haaretz з посиланням на трьох високопоставлених європейських дипломатичних чиновників.

За їх словами, американці хотіли, щоб Ізраїль поставив Україні протиповітряні батареї. Однак після переговорів між двома урядами та після обговорення між ізраїльськими лідерами та службами безпеки було вирішено натомість профінансувати "стратегічні матеріали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нетаньягу пообіцяв допомогти Україні з ППО – Зеленський

Це рішення схвалили прем'єр-міністр Яїр Лапід та міністр оборони Бені Ганц. В апараті Лапіда та міноборони відмовилися коментувати цю інформацію, зазначає видання.

Платіж у розмірі кількох мільйонів доларів було переведено державі-члену НАТО, яка бере активну участь у постачанні військової техніки в Україну.

Ця держава-член закупила стратегічні матеріали та надіслала їх до України. Джерела, які говорили на умовах анонімності, просили не вказувати конкретні стратегічні матеріали.

Крім того, виданню стало відомо, що міністерство оборони Ізраїлю нещодавно пом'якшило свої правила та погодилося з тим, що члени НАТО, такі як Велика Британія, можуть постачати Україні системи озброєнь, які містять ізраїльські компоненти - наприклад, оптико-електронні системи та системи управління вогнем.

Джерела в США раніше повідомляли, що Ізраїль допомагає Україні розвідувальним обладнанням. Однак міністр оборони України Олексій Резніков спростував це минулого місяця в інтерв'ю виданню.

Ізраїль попросив усі сторони, які беруть участь у угоді щодо стратегічних матеріалів, не розкривати її публічно, щоб не розсердити Путіна.

Ізраїль не хотів активно допомагати Україні через побоювання, що ворожість Москви може мати прямі наслідки для безпеки на Близькому Сході та загрожуватиме євреям, які живуть у Росії. Стосунки між країнами й так напружені – Ізраїль регулярно завдає ударів по Сирії в районах, де Росія контролює повітряний простір, щоб перешкодити Ірану постачати туди своїх маріонеток.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль таємно допомагає Україні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути