пʼятниця, 01 листопада 2019 11:49

Інтернет у Росії нині став "суверенним"

Інтернет у Росії нині став "суверенним"
Це може призвести до тотальної цензури. Фото: "Радіо Свобода".

З 1 листопада в Росії набрала чинності значна частина положень закону про гарантування безпечного і сталого функціонування російського сегмента інтернету, так званого закону про "суверенний Рунет".

Документ зобов'язує інтернет-провайдерів встановлювати надане контрольним органом - Роскомнаглядом - обладнання, яке за виникнення загроз безпечній роботі мережі дозволить відомству здійснювати централізоване управління нею. Це має дозволити, зокрема, відключати російський сегмент інтернету від всесвітньої мережі. В інший час обладнання використовуватиметься для блокування заборонених ресурсів. Перелік загроз держава поки не затвердила, передає "Радіо Свобода".

Згідно з офіційними даними, витрати на реалізацію закону мають скласти понад 30 млрд рублів (12 млрд грн). На думку деяких провайдерів, аналізувати весь трафік не зможе зараз ніхто, і остаточна вартість проекту буде ще вищою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готовий до саміту "нормандської четвірки"

Критики закону побоюються, що автономна мережа створить можливості для тотальної цензури в інтернеті.

"Цей закон доводить, що російська влада готова встановити політичний контроль над всією мережевою інфраструктурою, щоб у разі необхідності перекрити потік цифрової інформації", – заявив Крістіан Мір, виконавчий директор філії "Репортерів без кордонів" у Німеччині.

Закон про "суверенний Рунет" президент Росії Володимир Путін підписав 1 травня. Автори документа заявляли, що він підготовлений "із урахуванням агресивного характеру схваленої у вересні 2018-го Стратегії національної кібербезпеки США".

Корпорація Microsoft виявила атаку хакерів, пов'язаних із російською владою, на антидопінгові організації по всьому світу.

Зараз ви читаєте новину «Інтернет у Росії нині став "суверенним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути