пʼятниця, 16 березня 2018 06:06

Гра в "російську рулетку": нова книжка про хакерське втручання в американські вибори наробила галасу

Автор: npr.org
  Нова книжка "Російська рулетка" вкотре продемонструвала точки дотику між Путіним та Трампом
Нова книжка "Російська рулетка" вкотре продемонструвала точки дотику між Путіним та Трампом

Книжка "Russian Roulette: The Inside Story of Putin's War on America and the Election of Donald Trump" Майкла Ісікоффа та Девіда Корна вийшла у світ 13 березня. Вона підняла галас ще до своєї появи на полицях у США.

Авторитетні видання критикують її за те, що не містить принципово нової ключової інформації про втручання Росії у американські вибори 2016-го. Тим не менш, автори систематизували хронологію подій, зібрали максимум наявних свідчень очевидців та інформації із відкритих джерел, вважає редакцію New York Times. Книгу називають лякаючою, бо змушує знову пережити події дворічної давнини. Тим не менш, вона містить одну пікантну подробицю – договір між Трампом та Кремлем був укладений у нічному клубі в Лас-Вегасі в оточенні стриптизерш, повідомляє Yahoo News.

Домовленість між підприємцем Дональдом Трампом та президентом Росії Володимиром Путіним була укладена ще у листопаді 2013-го, нагадують автори книги. Тоді керівник конкурсу краси "Міс Всесвіт" Трамп полетів до Москви, де відбувався конкурс. Мав на меті зустрітися із Путіним та обговорити будівництво вежі "Трамп-тауер" в столиці Росії. Останній затримався у пробці і не зміг приїхати. Домовленість уклали із Арасом Агаларовим, відомим як "будівельник Путіна".

"Коли справа доходить до ведення бізнесу в Росії, дуже важко знайти там людей, яким можна довіряти. У нас будуть чудові відносини ", - сказав Трамп його синові Еміну, співаку і першому віце-президенту будівельної компанії Crocus Group.

Емін став новим персонажем, який несподівано вийшов на перший план в цій історії. Його навіть зобразили на обкладинці між Трампом і Манафортом.

Майбутній американський президент був дуже розчарований, що не побачився особисто із президентом Росії.

"Ми можемо сказати, що Путін був. Ніхто не дізнається", - сказав він своєму оточення.

За кілька місяців Емін з'явився у штаб-квартирі Трампа "Трамп-тауері" у Нью-Йорку. Ніс чорну лаковану коробку. В ній був лист Трампу від Путіна. Що було там - досі лишається загадкою.

У 2014-му Іванка Трамп полетіла до столиці Росії, аби обговорити будівництво. Але захід ввів санкції проти Росії через анексію Криму та підтримку війни на Донбасі. Проект будівництва "Трамп-тауера" у Москві згорнули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Манафорту загрожує сотні років ув'язнення

"Зерна співпраці між Росією та США були посіяні раніше", - стверджують Іскофф та Корн.

У липні 2013-го Трамп зустрічався з обома Алагаровими та британським публіцистом Робом Голдстоуном під час проведення конкурсу "Міс Америка", який передував конкурсу в Москві (Голдстоун відомий тим, що пропонував Дональду Трампу молодшому "деякі документи", які стосувалися Гілларі Клінтон. – Gazeta.ua) Разом з діючою володаркою титулу "Міс Всесвіт" Олівією Кульпо вони влаштували неофіційну вечірку у Лас-Вегасі на честь завершення конкурсу. Танцівниці клубу, одягнені як студентки коледжів, імітували садомазохизм та іншу непристойну поведінку. Заклад займався поставками дієтичної "Кока-коли" для Трампа. Невдовзі після зустрічі місцева влада провела там перевірку. Клуб закрили.

"Оточення Трампа більше, ніж будь-хто інший, знало про намагання росіян допомогти Трампу у виборах. Знали, що члени кампанії такі як Джордж Пападопулос мали зв'язки з росіянами. Своєю мовчазливою згодою лише заохочували Кремль до хакерської атаки", - сказав в інтерв'ю Корн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній радник Трампа відмовився свідчити про російське втручання у вибори

У книжці наводиться детальна хронологія подій 7 жовтня 2016-го. Це був 64-й День Народження Путіна. Близько 15:00 за місцевим часом національна розвідка США та Департамент внутрішньої безпеки відкрито звинуватили Росію у зламі електронної пошти демократів. "Лише російські урядовці могли дати дозвіл на такі дії", - йшлося у повідомленні. О 16:03 Трамп вийшов у прямому ефірі і почав розповідати, як він схиляв до зради заміжню жінку. А о 16:32 WikiLeaks твітнули: "ПУБЛІКАЦІЯ: Електронні листи". І виклали близько 2 тис. кореспонденції "демократів".

"Один російський генерал Валерій Герасимов на початку 2013-го написав у виданні на військову тематику: війна майбутнього не буде розігруватися в реальному просторі. Вона не відбуватиметься між піхотою та авіацією. Для неї використають інші засоби. Тоді ніхто не звернув на це уваги. Тепер страшно озиратися назад. Вони скористалися деякими політичними конфліктами і заворушеннями, за які ми в кінцевому рахунку несемо відповідальність", - говорить Корн у інтерв'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФБР взялося за Іванку Трамп

"Російська рулетка" - захоплююче чтиво, але якість його незадовільна, вважає Washington Post. Це розповідь про те, як Росія поглинула президентську кампанію в 2016 році - і перший рік президентства Трампа. Це не перша спільна праця двох журналістів-розслідувачів. Їх попередня книга "Hubris" з'явилася в 2006 році і була присвячена війні в Іраку.

"Нелегко написати книгу про скандал, який ще не закінчився", - нарікає Ісікофф.

Американська розвідка має докази того, що підтримувані Росією агенти порушили роботу виборчих систем та вебсайтів у сімох штатах: Алясці, Аризоні, Каліфорнії, Іллінойсі, Техасі, Флориді та Вісконсіні. Це зробили ще до виборів 2016 року, проте спецслужби не повідомили про це керівництву штатів Президент Барак Обама в останні дні на посаді замовив звіт розвідки. Там підсумували місяці роботи та дійшли висновку, що у сімох штатах російські агенти втрутилися в роботу виборчих систем чи баз даних. Утім, усі чиновники на федеральному чи регіональному рівні заперечують, що результати голосування були якось змінені через російське втручання.

Зараз ви читаєте новину «Гра в "російську рулетку": нова книжка про хакерське втручання в американські вибори наробила галасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути