Ексклюзиви
середа, 24 січня 2024 07:41

ХАМАС із Ізраїлем ведуть переговори щодо перемир'я

ХАМАС із Ізраїлем ведуть переговори щодо перемир'я
Ізраїль намагається вести переговори поетапно. Фото: eastnews.ua

Ізраїль і ХАМАС ведуть переговори про місячне перемир'я.

Сторони погоджуються, що обмін ізраїльських заручників на палестинських в'язнів може відбутися під час перемир'я, пише Reuters із посиланням на власні джерела. Але воно гальмується через розбіжності бачення того, як досягти остаточного припинення війни в Газі.

"Інтенсивні посередницькі зусилля під керівництвом Катару, Вашингтона і Єгипту в останні тижні були зосереджені на поетапному підході до звільнення різних категорій ізраїльських заручників. Починаючи з цивільних осіб і закінчуючи солдатами. Останній раунд "човникової дипломатії" розпочався 28 грудня і звузив розбіжності щодо тривалості початкового припинення вогню приблизно до 30 днів. Раніше ХАМАС уперше запропонував паузу на кілька місяців", - сказано в матеріалі.

Водночас ХАМАС відмовився рухатися далі, поки не будуть узгоджені майбутні умови постійного припинення вогню. Ізраїль намагається вести переговори поетапно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїлю не вдалося знищити ХАМАС - WSJ

Сторони домовляються через посередників, а не напряму. ХАМАС прагне "пакетної" угоди, яка передбачає постійне припинення вогню до звільнення заручників на початковому етапі.

США підтримують тривалу гуманітарну паузу. Джерела в єгипетських службах безпеки повідомили, що ведеться робота з метою переконати ХАМАС погодитися на місячне перемир'я, за яким має слідувати постійне припинення вогню. ХАМАС при цьому вимагає гарантій. Представник ХАМАСу Самі Абу Зухрі заявив агентству, що організація відкрита для обговорення ідей, але жодної угоди ще не укладено.

Ізраїль запропонував припинити війну, якщо ХАМАС виведе шістьох лідерів із Гази. Джерело повідомило, що до списку увійшли організатори нападів ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Ях'я Сінвар і Мохаммед аль-Дейф, які є головними цілями Ізраїлю для знищення або захоплення у війні. Вважають, що вони переховуються у мережі тунелів ХАМАСу під Газою.

Ізраїльська влада повідомила Єгипту, що планує розпочати військову операцію зі встановлення контролю над кордоном між Сектором Гази і Єгиптом.

Під час операції Ізраїль візьме під контроль прикордонний пункт "Рафах" і розмістить війська вздовж так званого Філадельфійського коридору, що розділяє Єгипет і Газу, а ізраїльські війська діятимуть на території Сектора Гази.

Зараз ви читаєте новину «ХАМАС із Ізраїлем ведуть переговори щодо перемир'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути