середа, 15 березня 2023 11:12

Губернатор США заявив про "територіальну суперечку" в Україні – Київ відповів

Губернатор США заявив про "територіальну суперечку" в Україні – Київ відповів
Губернатора Флориди й один з потенційних кандидатів у президенти США на виборах 2024 року Рон Десантіс назвав війну в Україні "територіальною суперечкою". Фото: розміщене на ukrinform.ua

Губернатор американського штату Флорида, республіканець Рон Десантіс назвав війну Росії проти України "територіальною суперечкою".

Заявив, що втягування в неї Сполучених Штатів не належить до національних інтересів, цитує Десантіса Fox News.

Так губернатор відреагував на запитання журналістів, як Вашингтон повинен реагувати на російське повномасштабне вторгнення.

Десантіс вважає, що у США є "багато життєво важливих національних інтересів". Зокрема, безпека кордонів, енергетична незалежність та стримування Китаю.

"Хоча США мають багато життєво важливих національних інтересів..., дедалі більше залучення в територіальну суперечку між Україною та Росією не є одним із них", – написав республіканець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США прокоментували бажання Польщі передати Україні МіГ-29

За його словами, встановлення миру має бути безсумнівною метою.

"(Однак. – Gazeta.ua) США не повинні надавати допомогу, яка може вимагати розгортання американських військ або дозволить Україні брати участь у наступальних операціях за її межами", – додав губернатор.

Тому, на думку Десантіса, передання літаків F-16 та ракет великої дальності слід зняти з розгляду.

"Ці кроки створили б ризик явного втягування США в конфлікт і наближення гарячої війни між двома найбільшими ядерними державами світу", – зауважив політик.

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву губернатора. Речник відомства Олег Ніколенко запросив Десантіса відвідати Україну, аби "глибше зрозуміти повномасштабне вторгнення Росії" та загрози, які "воно становить для інтересів США".

"Ми впевнені, що як колишній військовий, який бував у зоні бойових дій, губернатор Рон Десантіс знає різницю між суперечкою та війною", – наголосив Ніколенко у Тwitter.

Група сенаторів США вимагають від Пентагону надати всю інформацію про можливості передачі Україні винищувачів F-16 до кінця тижня. Під листом до міністра оборони Ллойда Остіна підписалися демократи і республіканці, за даними ЗМІ.

У запиті сенатори зауважили, що повномасштабна війна Росії проти України "зараз перебуває на критичному етапі". Також закликали Пентагон оцінити, як F-16 вплинуть на хід війни і як швидко українські пілоти зможуть навчитися польотів на цих винищувачах.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор США заявив про "територіальну суперечку" в Україні – Київ відповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути