субота, 18 лютого 2017 01:56

Грібаускайте: "Північний потік-2" - не комерція, а політика

Грібаускайте: "Північний потік-2" - не  комерція, а політика
Фото: Fishki.net

Президент Литви Даля Грібаускайте застерегла інші країни від сприйняття "Північного потоку-2" як комерційного проекту. Вона заявила, що питання енергетики завжди використовувалося Росією як інструмент політичного впливу, повідомляє Укрінформ.

"З нашого досвіду, коли ми мали одного монопольного постачальника - Росію - енергетика ніколи не була економікою. Це завжди геополітика і політика - і вона здебільшого використовується як інструмент політичного домінування. Росія завжди так поводилася", - сказала Грібаускайте на Мюнхенській безпековій конференції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2" не відповідає стратегії ЄС - Шефчович

"Ми були залежні не лише від ціни. Ці енергетичні гроші використовувалися, щоб підірвати нашу політичну систему та впливати на наше політичне життя. Тому я хочу підкреслити: не все є питанням грошей, не все навіть у європейській економіці про економіку. У багатьох випадках, особливо, коли ми маємо справу з зовнішньою недружньою поведінкою третьої країни, це про геополітику та політику", - заявила вона.

Литва дуже критично та негативно ставиться до "Північного потоку-2" та до сприйняття його як комерційного проекту.

"Ані "Північний потік-1", ані "Північний потік - 2" ніколи не були і не будуть лише економічними та комерційними проектами. Це питання політики і впливу. Дуже шкода, що інші країни не вчаться з нашого досвіду у енергетичній політиці", - підкреслила вона.

Нагадаємо, що будівництво обох гілок газопроводу "Північний потік 2" заплановано розпочати в 2018 році. Німеччина готова схвалити його, якщо Україна збереже статус транзитної держави і Росія гарантує поставки газу в країни Східної Європи. Водночас віце-президент Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що "Північний потік-2" не відповідає стратегії Євросоюзу з енергетичної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Грібаускайте: "Північний потік-2" - не комерція, а політика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути