Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2019 10:08

Гонконг охопив масовий страйк

Гонконг охопив масовий страйк
У червні цього року гонконгці виходили на масові демонстрації проти намірів уряду ухвалити закон про екстрадицію на материковий Китай правопорушників за запитом китайських властей. ФОТО: ukrinform.ua

5 серпня в Гонконгу розпочався загальноміський страйк. Його учасники вимагають від влади Китаю дотриматися положень договору про напівавтономний статус регіону.

Через страйкування гонконгців ускладнено рух транспорту. У місцевому аеропорту скасовано щонайменше 100 авіарейсів. Повідомляє radiosvoboda.

Лідер Гонконгу Керрі Лам заявила, що акції протесту ставлять під загрозу статус міста й можуть стати причиною небезпечної ситуації, адже влада Китаю погрожує надіслати для придушення демонстрацій війська.

"Такі масштабні порушення… серйозно підірвали закон і порядок Гонконгу і підштовхують наше місто, яке ми всі любимо… на межу дуже небезпечної ситуації", – зазначила Лам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гонконг відмовився від закону про екстрадицію

Гонконг має статус особливого адміністративного району. Він є частиною Китаю, але управління ним здійснюється за принципом "одна країна — дві системи". Цей принцип гарантує Гонконгу право зберігати власну соціальну, правову та політичну системи, а також окрему від Китаю економічну систему впродовж 50 років. Відлік почався з 1997-го, коли Велика Британія передала місто під владу Пекіна. Попри те, що чинним право Гонконгу на напівавтономність має бути до 2047-го, Комуністична партія Китаю все більше відступає від угоди.

Зараз ви читаєте новину «Гонконг охопив масовий страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути