пʼятниця, 23 травня 2008 18:51

Голлівуд знімає фільм про Голодомор

Творча група з Голлівуду на чолі з американським режисером Боббі Лєєм наразі працює у Чернігівській області. Вони знімають повнометражний документальний фільм про Голодомор в Україні.

"Ми шоковані тим, скільки довелося страждати українському народу", - сказав Лей.

За словами режисера, його мета - донести до американців і представників західного світу правду про Голодомор в Україні 1932-1933 років, "довести світові, що це був геноцид українського народу".

Американці відвідали Державний історичний архів в Чернігівській області, поспілкувалися з місцевими журналістами, а також працюватимуть з очевидцями трагедії в селах Чернігівського району, знімаючи їх свідчення.

Темою режисер зацікавився півтора роки тому, коли побував на панахиді жертв Голодомору в Україні в Лос-Анджелесі. Потім були дослідження і почалися зйомки. Зокрема, творча група вже записала свідоцтва очевидців Голодомору - українських емігрантів в Лос-Анджелесі, Детройті і Торонто.

В Україні американський режисер перебуватиме три тижні, за цей час, окрім Чернігівської області, він планує побувати в Харківській, Миколаївській, Черкаській і Київській областях.

Лей вже записав інтерв"ю з істориками, відвідав архів СБУ і зустрівся з вдовою дослідника Голодомору Джеймса Мейса Наталією Мейс-Дзюбенко.

Також режисер не виключає, що наступний фільм зніматиме про масові політичні репресії.

Випуск фільму "Голодомор: Геноцид України в літах 1932-1933" запланований в листопаді цього року до 75-х роковин Голодомору в Україні, а до цього відбудуться три прем"єри, зокрема в Києві. Це буде перший повнометражний документальний фільм (95 мін) про трагедію українців.

Нагадаємо, 16 квітня стартував міжнародний художній проект "Україна пам"ятає - світ визнає", присвячений пам"яті жертв Голодомору 1932-33 рр. Проект, який організовано Міністерством культури і туризму України, за підтримки МЗС, охопить 15 країн світу.

Рік тому в Голлівуді збиралися знімати фільм про боротьбу УПА за книгою про бої у Рівненській області "Гурби: квітень 1944 року". Книга поповнила бібліотеку Конгресу США, звідки про неї і дізналися в столиці американської кіно індустрії, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Голлівуд знімає фільм про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути