середа, 29 березня 2023 03:36

Глава Пентагону висловився щодо винищувачів F-16 для України

Глава Пентагону висловився щодо винищувачів F-16 для України
Глава Пентагону Ллойд Остін не виключив, що ЗСУ можуть отримати літаки IV покоління. Фото: Радіо Свобода

Західним партнерам зараз слід зосередитися на забезпеченні України системами ППО, ракетами та бронетехнікою, а не винищувачами F-16.

Однак у майбутньому ЗСУ обов'язково мають отримати літаки IV покоління. Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін.

"Стосовно F16: якщо таке рішення буде ухвалено, то аби передати їх знадобиться близько 18 місяців. Але це не допоможе ЗСУ в поточній фазі бойових дій. Чи можуть українці отримати такі спроможності колись у майбутньому? Ми всі вважаємо, що так", - сказав міністр оборони США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Техніка працює на межі можливостей" – Ігнат про те, що потрібно для покращення ППО

Він зауважив, що це можуть бути винищувачі F-16 або інші літаки IV покоління.

"Але ми продовжимо працювати з нашими союзниками й партнерами, аби бути певними, що Україна має те, що їй потрібно", - підкреслив Остін.

За його словами, Пентагон спілкується з партнерами в Україні іноді по кілька разів на тиждень для того, щоб узгодити кроки для підтримки українських військових.

"Чого вони найбільше потребують уже зараз – це засоби протиповітряної оборони. Це є критично важливою потребою на полі бою. Їм також необхідні засоби вогневого ураження далекої дії та бронетехніка", - зазначив очільник Пентагону.

У цьому контексті Остін висловив упевненість, що постачання в Україну таких можливостей, а також проведення навчань для ЗСУ здатні змінити ситуацію на полі бою в найближчій перспективі.

Він також підкреслив, що Сполучені Штати не лише надають Україні необхідну підтримку, а й грають провідну роль у згуртуванні міжнародної спільноти, щоб українські сили надалі отримували військову допомогу.

8 лютого президент Володимир Зеленський під час візиту до Великої Британії запросив бойові літаки для України, назвавши їх "крилами свободи". Звертаючись до членів британського парламенту він наголосив на необхідності сформувати нову коаліцію – літакову.

Згодом Україна подала офіційний запит до Нідерландів на постачання винищувачів F-16. Проте поки питання на стадії обговорення.

У Польщі вважають, що передача Україні винищувачів F-16 може стати "серйозним викликом". А рішення про відправку таких суден Києву має бути колективним.

Зараз ви читаєте новину «Глава Пентагону висловився щодо винищувачів F-16 для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути