Ексклюзиви
середа, 09 листопада 2022 10:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Генсек НАТО попередив про катастрофу, якщо Україна піде на умови Путіна

Генсек НАТО попередив про катастрофу, якщо Україна піде на умови Путіна
Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив на недопустимості прийняття умов Кремля Україною. Фото: facebook.com/NATO

Якщо Україна прийме умови Росії та погодиться на швидке завершення війни без звільнення своїх територій – це стане катастрофою.

У такому разі Росія може зважитися на нові атаки. Таку думку висловив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на Кліматичній конференції СОР27, пише "Укрінформ".

Генсек відповів на запитання, чому неможливо змусити сторони негайно припинити вогонь і підштовхнути до переговорів.

"Якщо Україна прийме російські вимоги і погодиться з тим, що Росія може просуватися далі і захоплювати її території, це підвищить ризик того, що ворог атакуватиме знову і знову", – зазначив Столтенберг.

Він наголосив, що війна РФ проти України розпочалася не 2022 року, а 2014-го після захоплення Криму та східних областей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не треба підштовхувати мене" – Зеленський заговорив про лідерів, які схиляють його до "компромісу" з Кремлем

"Якщо Росія зможе з використанням грубої військової сили досягти бажаного, це буде, безумовно, катастрофою для України. Але це також могло б бути небезпечним для всіх нас. Тому що це означатиме, що використання грубої сили є шляхом досягнення політичних цілей та отримання контролю над сусідніми країнами", – пояснив Столтенберг.

Генсек нагадав, що перед вторгненням в Україну РФ озвучила погрози і у бік НАТО та союзників. Зокрема, Кремль вимагав, щоб Альянс припинив розширення та прийняття нових членів.

"НАТО і його союзники не є частиною цього конфлікту, але ми підтримуємо Україну в її законному праві на самооборону. Всім хотілося б, щоб ця війна завершилася якнайшвидше. Але якщо Україна призупинить боротьбу, вона припинить існування як незалежна країна. Якщо Росія зупиниться – прийде мир", – наголосив Столтенберг.

Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що першим кроком до переговорів із Російською Федерацією має бути вихід окупаційних військ із нашої території. Україна не готова говорити з президентом Росії Володимиром Путіним і загалом із таким режимом і підходом неповаги до суверенітету і свободи, наголосив Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Генсек НАТО попередив про катастрофу, якщо Україна піде на умови Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути