Ексклюзиви
понеділок, 15 червня 2020 23:03

Газпром почав демонтаж труб, якими газ постачають в Україну

Газпром почав демонтаж труб, якими газ постачають в Україну
Газпром демонтує труби, по яких газ йде в Україну. Фото: Reuters

Російський газовий монополіст Газпром розпочав демонтаж труб на території РФ, за допомогою яких газ постачають в Україну.

Про це розповів глава Оператора ГТС України (ОГТСУ) Сергій Макогон в інтерв'ю виданню OilPoint.

"Ось те, що Газпром почав демонтувати труби на своїй території, по яких газ поставляється до кордону з Україною, - це проблема, але ми на неї особливо вплинути не можемо. Фактично вони хочуть знищити навіть теоретичну можливість транзиту газу Україною в майбутньому", - повідомив Макогон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали прибуток України від транзиту російського газу

За його словами, компанія не буде відмовлятися від "малого транзиту" - використання системи адресної закупівлі європейцями.

"Так, потужності стануть менше, але ми зможемо виконувати невеликі обсяги транзиту - 20-30 мільярдів кубометрів. Він буде проходити тими ж трубами, по яких буде відбуватися і внутрішнє транспортування", - додав Макогон.

Як зазначив Макогон, він не підтримує сценарій дроблення ГТС на окремі частини - для транзитних послуг внутрішнього ринку України. Водночас, Оператор ГТС сфокусував свої інвестиції на обєктах, які використовуватимуться і без транзиту російського газу

"Якщо ж контракт з Газпромом не буде продовжений, то Оператор ГТС зосередиться на постачанні газу для своїх споживачів. Скоротимося, утиснемося і працюватимемо для внутрішніх поставок, імпорту, ПСГ і видобутку", - констатував глава ОГТСУ.

Українці зможуть вибирати постачальника газу з кращою ціновою пропозицією самостійно. Відповідну постанову прийняла Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг. Вона полегшує умови укладення договору між побутовим споживачем і новим постачальником.

Зараз ви читаєте новину «Газпром почав демонтаж труб, якими газ постачають в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути