середа, 27 січня 2021 17:47

Отруєння Навального: ФСБ може бути причетна ще до 3 резонансних вбивств - розслідування

Отруєння Навального: ФСБ може бути причетна ще до 3 резонансних вбивств - розслідування
ФСБ причетні до смерті ще кількох людей. Фото: rbc.ru

Співробітники ФСБ, які причетні до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, імовірно, замішані в отруєнні ще кількох людей.

Про це йдеться в новому розслідуванні Bellingcat і The Insider, яке провели разом із Der Spiegel.

Виданням вдалось довести причетність ФСБ до смерті журналіста Тимура Куашева, політика Микити Ісаєва та активіста Руслана Магомедрагімова.

Журналіста та правозахисника Тимура Куашева знайшли мертвим на околиці Нальчика 1 серпня 2014 року. Під пахвою чоловіка виявили сліди від шприца, на обличчі й колінах були гематоми. Але офіційною причиною смерті назвали коронарну недостатність. Розслідувачі видань пов'язали ФСБ зі смертю журналіста через пересування агентів. 13 липня в Нальчик приїхав Костянтин Кудрявцев, в околиці Нальчика у різні числа липня прибули Іван Осипов, Денис Мачікін, та Роман Матюшин. У них були білети до Москви на 30 та 31 липня, але поїхали вони на день пізніше. По маршруту, яким користувався Куашев, вимкнули всі камери спостереження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефесбешники, що труїли Навального, причетні до 3 убивств - Bellingcat

Офіційною причиною смерті Микити Ісаєва назвали серцевий напад, але ще до результатів експертизи його тіло кремували. Розслідувачі не мають інформації, чому саме прибрали Ісаєва, який був лояльним до політики Кремля. Але він міг працювати на Службу зовнішньої розвідки, і причиною його вбивства могла стати "зрада російських спецслужб". У розслідуванні підкреслюється, що ніяких даних, що підтверджують цю гіпотезу, немає.

У Дагестані 24 березня 2015 року активіста громадського руху "Єдинство" Руслана Магомедрагімова знайшли мертвим у його машині. За офіційною версією чоловік помер від задушення, хоча слідів насильства не виявили. Родичі померлого стверджували, що на його шиї були 2 точки, схожі на сліди від уколу шприцом. Чоловік виступав за ідею возз'єднання лезгин Росії та Азербайджану шляхом створення автономії Лезгистан. ФСБ міг розглядати це як ворожу організацію. Спецслужба агресивно реагує на організації, які просувають ідеї національної автономії. За тиждень до вбивства до Магомедрагімова в Дагестан прилітали Костянтин Кудрявцев та Іван Осипов – агенти ФСБ, які отруїли Навального.

Bellingcat, Der Spiegel і CNN провели власне розслідування щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального "Новичком" та дізнались імена 3 співробітників ФСБ, які переслідували його в Новосибірську та Томську.

Зараз ви читаєте новину «Отруєння Навального: ФСБ може бути причетна ще до 3 резонансних вбивств - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути