вівторок, 23 серпня 2016 19:30

Фінляндія звернулася до США по захист від Росії

Автор: posthunt.net
  Бійці Сил оборони Фінляндії
Бійці Сил оборони Фінляндії

Загроза з боку РФ змушує Гельсінкі відступатися від багаторічної позаблоковості і шукати зближення з Америкою.

"Ми не хотіли б повертатися спиною до Росії. Але треба бути чесними - своїми діями в Криму Росія порушила європейські правила ", - заявив глава фінської дипломатії Тімо Соїна 22 серпня.

Так він прокоментував наміри Гельсінкі вже цього року підписати оборонний пакт зі США.

Після поразки у Другій світовій війні Фінляндія в 1948 році підписала з СРСР договір про дружбу і співробітництво. Оголосила про свою позаблоковість і нейтралітет у Холодній війні. Натомість Гельсінкі отримали імунітет від насадження комунізму, суверенітет і збереження парламентської демократії в країні. Ця модель виправдала себе - десятиліттями Фінляндія не йшла на зближення з НАТО, не провокувала Москву і при цьому отримувала чималу вигоду з ексклюзивного доступу до радянської економіки.

З розпадом СРСР Гельсінкі не відмовилися від традиційної позаблоковості біля кордонів РФ. Однак анексія Криму, війна на Донбасі і загрози країнам Балтії змушують Фінляндію поступово відмовлятися від своєї милостивої відчуженості щодо дій Росії.

"За останні 10 років або близько того Росія своїми діями і поставила під загрозу, і дестабілізувала режим безпеки. Порочне коло замкнулося, посилилася напруженість і військова активність у Балтійському регіоні ", - йдеться в доповіді кабінету міністрів Фінляндії, опублікованій у червні.

Країна вже є ціллю "гібридного впливу" з боку Росії, пишуть автори документа. Москва вже сьогодні здійснює політичний та економічний тиск на Фінляндію, і не можна виключати, що Росія нанесе удар. Агресивність зовнішньої політики свого східного сусіда вони пояснюють тим, що Москва намагається уникнути власної дестабілізації через коливання світових цін на енергоресурси.

Тому після 2014 року фіни завбачливо почали зондувати грунт для зближення зі США і НАТО.

Між Росією та Фінляндією - понад 1300 км спільного кордону. У липні 2016 року Володимир Путін зганьбився на весь світ, без тіні сорому заявивши, що на фінсько-російському кордоні Москва не тримає ніяких військ. Насправді, в Карелії і в районі Санкт-Петербурга дислокується не менше 4-х бригад мотопіхоти, 3 ракетно-артилерійські бригади, сили спецназу, ППО і інженерних військ. І всі ці сили, пообіцяв Путін, разом з іншими підрозділами російської армії негайно виявляться на кордоні з Фінляндією, якщо та буде шукати дружби з НАТО.

Оборонний договір зі США Гельсінкі планує підписати вже цієї осені, до завершення президентської каденції Барака Обами. Відповідно до заяв фінського оборонного відомства, це не буде пакт про взаємний захист у стилі НАТО. Замість цього фіни планують проводити спільні навчання, дослідження і обмін інформацією з американськими військовими і розвідувальними структурами. Після семи десятиліть стояння в стороні Фінляндія чітко позначила, на чиєму боці вона буде в разі ще більшої ескалації агресії Росії в Балтійському регіоні.

Зі схожими настроями і Швеція, ще один ветеран нейтралітету в Північній Європі, також готується стримувати тиск Росії. Численні інциденти за участю російських сил на морі і в повітрі над Балтикою підштовхують і Стокгольм до зближення з НАТО.

Правда, рядові фіни і шведи поки без ентузіазму ставляться до можливого вступу своїх країн до альянсу. Відповідно до соцопитувань, тільки 22% жителів Фінляндії підтримують ідею членства своєї країни в НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін пригрозив Фінляндії військами біля кордонів у випадку її вступу в НАТО

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія звернулася до США по захист від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути