четвер, 22 серпня 2024 11:42

Фінляндія відстежуватиме мобільні на кордоні з РФ

Фінляндія відстежуватиме мобільні на кордоні з РФ
Фінляндія розпочне моніторинг мобільних поблизу кордону з РФ. Фото: pixabay.com

Фінляндія посилює контроль на кордоні з Росією.

Фінська прикордонна служба отримає нові можливості для контролю за пересуванням осіб поблизу кордону з РФ, повідомляє Yle.

"Це стало можливим завдяки нещодавньому наданню дозволів на радіотехнічне спостереження. Необхідність посилення прикордонного контролю виникла через провокації Російської Федерації з мігрантами із арабських та африканських країн. Наприкінці 2023 року та на початку 2024-го вони буквально штурмували фінські КПП", - сказано в повідомленні.

Відтепер прикордонники зможуть відстежувати рух мобільних телефонів та інших пристроїв, які передають радіосигнали, як на фінському, так і на російському боці кордону.

"Нові можливості значно покращать здатність служби реагувати на потенційні загрози, такі як контрабанда або нелегальне перетинання кордону. Радіотехнічне спостереження не перехоплюватиме зміст радіопереговорів, а лише визначатиме розташування пристроїв, що передають сигнали", - зазначив командувач Прикордонної служби Юхо Ванхатало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва продовжила захист для українських біженців

Моніторинг охоплюватиме російський бік кордону. Це дозволить вчасно виявляти підозрілу активність. Це особливо важливо в контексті використання Росією біженців для створення криз на кордоні з Фінляндією.

"Сигнал мобільного телефону можна виявити на відстані до 30-40 кілометрів за умови відсутності перешкод, що значно розширює можливості контролю", - зазначив керівник відділу мобільних мереж Telia Finland Тімо Хіеталахті.

Торік восени Фінляндія зіткнулася з різким збільшенням числа мігрантів із Сомалі та Іраку на кордоні з Росією. На офіційні запити щодо пояснення причин такої навали мігрантів Кремль або не відповідав, або не визнавав причетності.

Тим часом Фінляндія продовжує підтримувати Україну у її боротьбі проти РФ. Маніпуляції на спільному кордоні частково були організовані російськими силовиками саме з цієї причини.

Фінляндія поки залишить кордон із Росією закритим. Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен прокоментувала можливість відкриття кордону з РФ.

Фінляндія збільшує кількість прикордонних патрулів, електронних детекторів і дронів, а також будує паркани вздовж ділянок кордону з Росією. Москва створює міграційний тиск на скандинавську країну.

Зараз ви читаєте новину «Фінляндія відстежуватиме мобільні на кордоні з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути