вівторок, 18 січня 2022 14:38

Європарламент уперше за 23 роки очолила жінка

Європарламент уперше за 23 роки очолила жінка
Кандидатуру Мецоли підтримали 458 депутатів із 606 присутніх. Фото: Reuters

Європейський парламент обрав Роберту Мецолу своєю президенткою на другу половину терміну 2019-2024 років.

На цю посаду претендувало чотири кандидати, повідомляє пресслужба Європарламенту у Twitter. Мецола стала першою жінкою-спікеркою Євроради з 1999-го.

"За Мецолу, що представляє Європейську народну партію, у першому турі проголосували 458 депутатів із 606 присутніх. Для обрання на посаду президента Європарламенту кандидатові було достатньо набрати понад 309 голосів", - ідеться в повідомленні.

На посаду претендували також Аліса Кунке зі Швеції, Косма Злотовські від Польщі та Сіра Рего з Іспанії. Мецола - юристка, спеціалізується на європейському праві та європейській політиці. Вона виконувала обов'язки голови Європарламенту з 11 січня після смерті Давида Сассолі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер президент Європарламенту Давид Сассолі

"Вітаємо з обранням головою Європейського парламенту. Бажаємо успіхів на цій посаді й розраховуємо на плідну співпрацю в розбудові сильнішої і безпечнішої Європи", - написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 18 січня.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук також привітав політикиню з обранням на посаду.

Громадянка Мальти й колишня віцеспікерка Європарламенту народилася 1979 року. Одружена, має трьох дітей. Закінчила Мальтійський університет і Коледж Європи в Брюгге.

З 2004-го до 2012 року працювала в представництві Мальти при ЄС на посаді аташе з правової та судової співпраці. Потім входила до складу команди верховного представника ЄС із зовнішньої політики й безпеки як юрисконсультка.

Мецолу вперше обрали до Європарламенту 2013-го. Вона стала однією з перших жінок Мальти, які посіли крісло євродепутатки. 2014 року переобрали рекордною кількістю голосів. Активно захищає права жінок і виступає за максимально відкритий Європарламент.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент уперше за 23 роки очолила жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути