четвер, 14 квітня 2022 09:19

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС вважатиме сплату за газ в рублях порушенням санкцій - Bloomberg

ЄС вважатиме сплату за газ в рублях порушенням санкцій - Bloomberg
ЄС попередив країни-члени, що сплата за газ в рублях буде порушенням санкцій. Фото: pixabay.com

Вимога президента Росії Володимира Путіна, щоб "недружні країни" сплачували за російський газ у рублях, порушить санкції, запроваджені після вторгнення в Україну.

Про це Європейський Союз попередив країни-члени блоку, пише Bloomberg.

"Європейська комісія представила аналіз указу Путіна. Вимога РФ від 31 березня передбачає, що європейські покупці газу відкривають два рахунки, один в іноземній валюті, а інший у рублях, і що Газпромбанк нестиме відповідальність за конвертацію іноземної валюти в рублі та перерахування платежу в рублях Газпрому. Згідно з попереднім юридичним аналізом, указ Путіна суттєво змінює процедуру та створює нову правову ситуацію", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повне ембарго на нафту та газ: в ОП розробили розгромні санкції проти Росії

Новий процес передасть повний контроль російській державі через її центральний банк з погляду того, коли угоду буде завершено і в який момент покупця звільнять від зобов'язань. Це також дало б Росії контроль за обмінним курсом, яким Москва зможе маніпулювати у своїх інтересах.

Звіт попередив, що цей новий метод може призвести до нових витрат для покупця, оскільки угода повністю контролюватиметься Росією.

"Цей механізм порушуватиме обмежувальні заходи, вжиті ЄС у відповідь на вторгнення Москви в Україну та застосовані до російського уряду, її центрального банку та їхніх довірених осіб. Процес також може вплинути на інші заборони інструментів грошового ринку, які можуть бути випущені Газпромбанком", - пише видання.

Більшість країн-членів заявили, що не платитимуть за газ у рублях. У середу Німеччина знову заявила, що виступає проти вимог Росії.

Комісія неодноразово заявляла, що узгоджених контрактів мають дотримуватися і майже всі вони прямо передбачають оплату в євро або доларах, і блок реагуватиме на будь-яку спробу Росії обійти санкції.

Водночас рішення про те, як платити за поставки, зрештою лежатиме на компаніях, які купують газ у Росії, і вони опиняться в непростому становищі, оскільки європейським фірмам необхідно дотримуватись усіх діючих обмежувальних заходів.

Зараз ви читаєте новину «ЄС вважатиме сплату за газ в рублях порушенням санкцій - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути