вівторок, 08 березня 2022 06:23

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС визнав Лукашенка співагресором у війні РФ проти України

ЄС визнав Лукашенка співагресором у війні РФ проти України
Лукашенко разом з Путіним несуть відповідальність за жертви в Україні. Фото: president.gov.by

Європейський Союз розглядає самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка як співагресора у війні Росії проти України.

РФ, за участю режиму Лукашенка, несе повну відповідальність за жертви серед людей, поранення та руйнування, йдеться у заяві ЄС, висловленій під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у понеділок у Відні, передає "Укрінформ".

"Повномасштабна війна президента Росії Володимира Путіна проти України є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН і підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Історична резолюція ГА ООН минулого тижня показала, що міжнародне співтовариство виступає проти загарбницької війни Путіна. Ми також повторюємо наш заклик до Білорусі не сприяти російській агресії та дотримуватися міжнародних зобов'язань", - ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд ООН пообіцяв ухвалити рішення про геноцид українців "якнайшвидше"

Євросоюз рішуче підтримує невід'ємне право України на самооборону, а також зусилля українських Збройних сил і населення із захисту територіальної цілісності. ЄС виступив з вимогою до Росії "негайно припинити свої військові дії, вивести війська з території України та повністю поважати територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України у межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод".

"Росія також повинна припинити свою кампанію дезінформації та кібератак", - додають у заяві.

24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «ЄС визнав Лукашенка співагресором у війні РФ проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути