пʼятниця, 01 липня 2022 16:26

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС слідом за США збирається вдарити по російських доходах – ЗМІ

ЄС слідом за США збирається вдарити по російських доходах – ЗМІ
Лідери G7 на зустрічі в Німеччині цього тижня також домовилися обговорити варіанти обмеження ціни на російську нафту. Фото: pixabay.com

Європейський Союз почав роботу над новими санкціями проти Російської Федерації, які заборонять імпорт російського золота.

РФ є другою у світі країною за величиною золотодобування, повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела, наближені до процесу.

"ЄС працює над новими санкціями проти російського золота, що відповідає кроку країн G7, спрямованому на подальше придушення доходів Москви", – пише видання.

Велика Британія спільно зі Сполученими Штатами Америки, Канадою і Японією наклали ембарго на імпорт і торгівлю російським золотом. Це рішення також підтримала Франція, але поки що не ухвалила, адже ЄС попросив розглянути це питання уважніше. Через санкції Росія втрачатиме $15 млрд на рік. Велика Британія заявила, що цей захід матиме "великий вплив" на здатність РФ фінансувати свою армію та на спроби олігархів уникнути наслідків фінансових санкцій, купуючи золоті злитки.

Водночас галузеві аналітики описують заборону скоріше як символічну, адже вже накладені санкції фактично закрили ринки ЄС і США для Росії. Зокрема, потоки до традиційних торгових центрів у Лондоні й Цюріху переважно припинилися через "самосанкціонування" галузі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія завдала удару по оборонному сектору РФ

"Підготування до нового пакету санкцій триває. Деякі країни наполягатимуть на тому, щоб додати більше обмежень до пропозицій, перш ніж вони будуть подані державам-членам на затвердження. Новий пакет санкцій також охоплюватиме зміну раніше затверджених заходів, які можуть містити коригування правил транзиту підсанкційних товарів до російського Калінінграда", – розповіли агентству співрозмовники.

Лідери G7 на зустрічі в Німеччині цього тижня також домовилися обговорити варіанти обмеження ціни на російську нафту, зокрема шляхом заборони таких послуг як страхування, необхідне для транспортування сирої нафти й нафтопродуктів. Однак цей механізм не запрацює найближчим часом.

Низка країн ЄС наполягає на посиленні санкцій, наприклад, на газ. Водночас ЄС не має готовності до рішучих санкційних кроків. Натомість увага, імовірно, буде зосереджена на посиленні й розширенні поточних санкцій, як-от обмеження на експорт технологій, а також санкції проти російських олігархів і організацій.

28 червня США заборонили імпорт російського золота.

Росія добуває приблизно 10% усього світового золота. Прибутки від його продажу посідають друге місце в російському бюджеті після експорту енергоносіїв. Санкції на золото дозволять позбавити російських агресорів великої кількості інвестицій.

Зараз ви читаєте новину «ЄС слідом за США збирається вдарити по російських доходах – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути