субота, 21 липня 2018 17:42

Екс-посол США оцінив можливість референдуму на Донбасі

Екс-посол США оцінив можливість референдуму на Донбасі
"Перш за все, Росія має вивести свої війська" Фото: aktualne.cz

Кремль наразі не має права щось говорити про референдуми на Донбасі, оскільки саме Росія розпочала там війну та досі її підтримує.

Лише за ситуації повного припинення вогню, Кремль має право висловлювати свою думку про подальшу ситуацію, заявив колишній посол США в Україні Джон Гербст у ефірі телеканалу RTVi.

За його словами, Путін дуже добре розуміє ситуацію у Вашингтоні, а саме те, що Трамп до нього ставиться з прихильністю. Однак Конгрес і радники американського президента виступають проти його політики.

"Саме тому Путін домовився з Трампом провести зустріч без радників. І Путін вважав, що під час цієї зустрічі він зможе переконати Трампа ухвалити потрібні йому рішення", – сказав Гербст.

Як підкреслює дипломат, ідея референдуму на Донбасі є поганою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп різко відповів на критику його "загравань" з Путіним

"Перш за все, Росія має вивести свої війська та відвести озброєння звідти (з Донбасу – ред.), а потім вже можна буде оприлюднювати свою позицію щодо ситуації на Сході України, тобто про якийсь референдум", – зауважив посол.

"Щодо того, чи є можливим референдум на Донбасі, який організували б США та Росія, та чи Україна би погодилась на такий плебісцит на своїй території, то зараз говорити про це немає сенсу. Передусім має йтися про справжній кінець війни, про справжнє перемир'я. Щодня обстріли, щодня є жертви. І переважно це проблема російської, кремлівської агресії", – додав представник США.

Нагадаємо, 16 липня у Гельсінкі відбулася зустріч між президентом США Дональдом Трампом і президентом Росії Володимиром Путіним. Трамп після зустрічі тет-а-тет з Путіним заявив про "дуже добрий початок" двостороннього саміту. Глава Кремля зі свого боку підкреслив, що російсько-американські взаємини зараз переживають непростий період, "проте труднощі, напружена атмосфера, яка склалась, не мають об'єктивних причин".

Зараз ви читаєте новину «Екс-посол США оцінив можливість референдуму на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути