вівторок, 07 серпня 2018 18:33

Експерт пояснив, чому у Білорусі затримали журналістів

Експерт пояснив, чому у Білорусі затримали журналістів
Офіси TUT.BY та БелаПАН потерпають від обшуків та затримання журналістів. Фото: Прямий

У Білорусі затримали сімох журналістів. У редакціях білоруських незалежних телеканалів БелаПАН та TUT.BY відбуваються обшуки. Це свідчить про те, що місцева влада продовжує натиск на свободу слова. Так вважає кореспондент "Радіо Свобода" у Мінську Валерій Ліновський.

"Це виглядало, як спецоперація. Не тільки в Мінську, але в Гродненській області. В офісі TUT.BY та БелаПАНу - двох потужних інформаційних ресурсів Білорусі - одночасно почалися обшуки і затримання. Оперативно надійшла інформація від слідчого комітету. Тобто все було підготовлено,", - прокоментував Ліновський в ефірі телеканалу Прямий.

"Начебто вони щось вкрали на сайті офіційної агенції БелТА. Що там можна вкрасти? Заяви чергові Олександра Лукашенка, прогноз погоди?", - каже Ліновський. Якщо виникли питання, можна було зателефонувати і врегулювати їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгірший сценарій для Росії - спрогнозували наслідки нових санкцій

Всі ці події - продовження репресивної політики влади Білорусі стосовно незалежної преси, зачищення інформаційного простору. Останнім часом в Білорусі приймають заходи проти інтернет-ЗМІ, бо інтернет - це останній вільний майданчик для свободи слов в Білорусі, додав журналіст.

Обшуки і затримання почалися зранку 7 серпня. Відбуваються у справі про незаконний доступ до інформаційної стрічки держагентства БелТА. Журналісти ніби-то зламала стрічку передплатників і вкрали звідти певну інформацію, яка надається одному із замовників.

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за ч. 2 ст. 349 КК - несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, досконалий з іншої особистої заінтересованості, яка спричинила заподіяння істотної шкоди.

Правоохоронці затримали головного редактора TUT.BY Марину Золотову, редакторів Анну Калтигіну, Галину Уласик, Уляну Бобоїд, Тетяну Коровенкову, Анну Ермаченок та Дмитра Бобрика. Екс-редактор телеканалу Євгенія Березюкз ранку вівторка не виходить на зв'язок. Слідчий комітет не підтверджує її затримання.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому у Білорусі затримали журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути