понеділок, 12 грудня 2022 08:20

Економіка США уперше за 50 років випереджає Китай – Байден

Економіка США уперше за 50 років випереджає Китай – Байден
Президент США Джо Байден заявляє, що 2022 року економіка Сполучених Штатів зростає швидше, ніж економіка Китаю. Фото: eastnews.ua

Темпи зростання економіки Сполучених Штатів Америки 2022 року можуть вперше перевищити динаміку економіки Китаю.

Це випливає із прогнозів незалежних експертів, заявив президент США Джо Байден у Twitter. Він не уточнив джерело даних, проте у травні аналогічний прогноз зробили аналітики Bloomberg.

"Такого не було з 1976 року", – написав американський лідер 11 грудня.

Експерти пов'язують таку динаміку з коронавірусними обмеженнями в КНР, зниженням роздрібного продажу та промислового виробництва. Саме через це відбудеться "зміна ролей із потенційними політичними наслідками як у Пекіні, так і у Вашингтоні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів про розмову з Байденом

Водночас керівник бюро в Євросоюзі видання China Daily Чень Вехуа навів у коментарях до твіту Байдена дані Міжнародного валютного фонду, відповідно до яких зростання ВВП у США цьогоріч прогнозовано становитиме 1,6%, тоді як у Китаї – 3,2%.

"МВФ вважає інакше", – написав він.

Наприкінці минулого місяця у Китаї спалахнули масові протести проти карантинних заходів. Учасники мітингів вимагали відставки лідера КНР Сі Цзіньпіня. На вулиці Шанхая вийшли тисячі протестувальників. Вони скандували: "Сі Цзіньпін, йди геть!" та "Комуністична партія, йди геть!"

Подібні відкриті заклики є незвичними для Китаю, оскільки у такій авторитарній державі за критику влади передбачена в'язниця.

Кожен п'ятий міський житель у Китаї втратив роботу. Сильний стрес переживає малий та середній бізнес КНР. Головними причинами такої ситуації аналітики називають ізоляцію цілих міст через суворість карантинних заходів.

Зараз ви читаєте новину «Економіка США уперше за 50 років випереджає Китай – Байден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути